15.2 C
Trebinje
Petak, 29 Marta, 2024
Naslovnica Vijesti BORBA ZA MOSTAR – Milivojević na RTS-u: Očekujemo podršku mostarskih Srba širom...

BORBA ZA MOSTAR – Milivojević na RTS-u: Očekujemo podršku mostarskih Srba širom svijeta

Nosilac liste na lokalnim izborima u Mostaru “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“ ugledni ljekar Velibor Milivojević kazao je da očekuje podršku svih mostarskih Srba širom svijeta.

Milivojević je gostujući u emisiji “Srbija na vezi“ na RTS-u govorio o životu u Mostaru, položaju Srba u ovom gradu i predstojećim izborima. On je naglasio da su lokalni izbori u Mostaru koji će se održati 20. decembra ove godine od ogromne važnosti za Srbe u Mostaru, a možda i presudni za njihovu budućnost u gradu na Neretvi.

“Novi Izborni zakon za Mostar baš i ne ide na ruku Srbima. Mi nemamo problema, naš suživot sa Bošnjacima i Hrvatima je odličan, ali mi nemamo politički život i političke zastupnike koji će se boriti za ono što je nama najvažnije, a to je ravnopravnost“, naglasio je Milivojević koji je i direktor Bolnice Nevesinje.

On je napomenuo da Srbi na izbore idu sa zajedničkom listom i u veliku priču koja treba da nadraste lične interese i sujete. “Sada se borimo za nešto što je vrlo bitno. Nisu ovo samo jedni u nizu izbora, nego je ovo za Srbe u Mostaru trenutak biti ili ne biti. Nije ovo borba za 20. decembra 2020., već za decembar 2050. Zbog toga je vrlo bitno da se svi okupimo, ne da bi ugrozili nekoga, nego da bi se izborili za ravnopravnost“, istakao je Milivojević.

Podsjetio je da zakon dopušta svima koji su bili na popisu stanovništva 1991. da se registruju i glasaju. “Mi zbog toga pozivamo Mostarce, naše Srbe koji žive svuda po svijetu da ostvare ovo svoje pravo. Nikada ne znaju da li će se neko od njihovih potomaka vratiti, ali dajte da se vrati u grad koji možemo, pored hrvatskog i bošnjačkog, da nazovemo i srpskim gradom, što danas nije tako“, naveo je Milivojević.

On je naglasio da je najvažniji cilj Liste “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“ ravnopravnost. “Nama je važno da se po prvi put čuje srpski glas u Gradskom vijeću Mostara. Da postignemo ravnopravnost i ono što Ustav BiH garantuje, a to je konstitutivnost i pravo na jezik. Naravno da ćemo tražiti i sva svoja druga prava, ne ugrožavajući bilo koga. Svojim idejama nastojaćemo da naš Mostar bude bolji“, rekao je Milivojević.

Govoreći o situaciji u Mostaru i podijeljenost grada, Milivojević je naveo da su devedesete i ratna dešavanja bila davno, ali da je grad i dalje neobnovljen i da su građani nezadovoljni situacijom u gradu. “Mostar je bio grad koji je bio najviše srušen, ali drugi gradovi su se obnovili i razvili, a Mostar nije. Obnovom i ljepšom i sadržajnijom slikom Mostara siguran sam da bi se svi mostovi mnogo više prelazili“, naveo je Milivojević napominjući da on i ima divan suživot sa svojim komšijama u Mostaru