BiH proizvela prvo električno vozilo “EVO”, a evo šta sve može

BiH proizvela prvo električno vozilo "EVO", a evo šta sve može
 

BiH je proizvela prvo električno vozilo “EVO”, koje prevozi do 300 kilaograma tereta.

“Sve je proizvedeno u BiH, na njemu su radili razvojni inženjeri, mašinski inženjeri, elektroinženjeri i imali smo industrijske dizajnere”, kažu iz GS Tvornica mašina Travnik.

Tim mladih inženjera iz GS Tvornice mašina u Travniku razvio je prvo bh. električno vozilo koje je u potpunosti dizajnirano i proizvedeno u BiH. Nazvali su ga “EVO”, a evo što “EVO” može.

“Radi se o lakom dostavnom vozilu čija je autonomija stotinu kilometara. Sve je proizvedeno ovdje u BiH, dakle ovo je prvi BiH proizvod 100 posto ovog karaktera. Na vozilu su radili razvojni inženjeri, mašinski inženjeri, elektroinženjeri, a imali smo i industrijske dizajnere”, rekao je inženjer tvornice Denis Bešić za BHRT.

“EVO” može nositi teret do 300 kilograma, a namijenjen je da ga dostavi do posljednjeg metra. Za ‘EVO’ već ima zainteresov kupaca, jedna od renomiranih logističkih njemačkih kompanija prvi je naručilac ovog vozila.

Iz GS Tvornice mašina Travnik očekuju da će potreba za ovakvim vozilima u bližoj budućnosti biti sve veća, a s obzirom na iskustvo u proizvodnji kvalitetnih električnih bicikala i ostalih proizvoda koje je tržište EU prepoznalo, ne sumnjaju da će i “EVO” ubrzo postati senzacija.

Do sredine ove godine “EVO” bi trebao proći sva potrebna testiranja, a do kraja iste i dobiti dozvolu za serijsku proizvodnju.

N.N.