13.2 C
Trebinje
Nedjelja, 3 Decembra, 2023
Naslovnica Trebinje Uručena javna priznanja Grada Trebinja (Foto)

Uručena javna priznanja Grada Trebinja (Foto)

svecana sjednica dan oslobodjenja1.jpg

Povodom 105 godina od oslobođenja Trebinja  u Prvom svjetskom ratu, u Kulturnom centru održana je svečana sjednica Skupštine grada, na kojoj su dodijeljena javna priznanja Grada Trebinja.

 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da obilježavamo jedan od najznačajnijih dana u istoriji Trebinja, kada je ovaj grad prodisao slobodno, a narod dočekao da poslije vijekova okupacije osjeti toplinu ognjišta. Kako je rekao, 13. novembra 1918. godine, treći bataljon 14. puka Timočke divizije pobjedonosno je ušao u Trebinje i svim Trebinjkama i Trebinjcima donio dugo čekanu slobodu, poslije godina stradanja, patnje, krvi i suza.

„Prvi svjetski rat zavio je u crno brojne trebinjske porodice, ostavivši mnoge kuće bez nasljednika. Žrtva koju je platio trebinjski narod za konačni oltar slobode bila je previsoka. Iako se tačan broj poginulih i ubijenih i dalje ne zna, kada čujemo kolika je pretpostavka da je stradalo Srba u prvom Svjetskom ratu, da svakome odamo po jedan minut počasti, trebalo bi nam više od dvije godine, tačnije 866 dana. To je ta velika cijena žrtve naših predaka koju ne mogu da sakriju oni koji prekrajaju istorijske fakte i pokušavaju da pišu nove svjetske činjenice. Naša pokoljenja treba da znaju ko su im bili djedovi koji su se časno i junački borili protiv okupatora koji je zamislio da dovijeka ostane u hercegovačkom kamenjaru i da odavde planira nove imperijalističke pohode“, rekao je gradonačelnik Ćurić.

„Povelja Grada Trebinja“ uručena je premijeru Republike Srposke Radovanu Viškoviću, a isto priznanje, na posebnoj svečanosti, biće dodijeljeno srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, koja današnjoj sjednici nije mogla da prisustvuje iz opravdanih razloga.

Višković je, nakon što mu je povelju uručio gradonačelnik Mirko Ćurić na svečanoj sjednici Skupštine, izjavio da sabornost i jednistvo Srba nikada nije bilo važno kao danas.

Premijer Višković je izjavio da mu je posebna satisfakcija što mu je priznanje uručeno na Dan oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu, te da se Vlada Republike Srpske trudi da se ravnomjerno razvija Srpska.

U obrazloženju za dodjelu Povelje grada Trebinja Viškoviću istaknut je, između ostalog, značaj njegove podrške u vrijeme pandemije virusa korona, kada su privrednici podržani sa 1.000.000 KM pomoći, što je bilo od izuzetnog značaja za održavanje i nastavak privrednih aktivnosti.

“Vlada Republike Srpske na čelu sa Viškovićem aktivno finansijski učestvuje u svim važnim projektima u Trebinju. Posebno ističemo projekte kao što su izgradnja nove bolnice, za koju je Vlada Srpske odobrila 128.000.000 KM, kao i izgradnju saobraćajnice na trasi obilaznice, koja se povezuje novim mostom preko rijeke Trebišnjice”, navedeno je u obrazloženju iz Skupštine grada.

„Povelju Grada Trebinja“ danas je primio i kulturni poslenik Slobodan Vujović, a u ime privrednika i humaniste Slobodana Stankovića, kojem je ovo priznanje dodijeljeno posthumno, nagradu je preuzeo Nikola Radovanović, izvršni direktor za marketing preduzeća Integral inženjering d.o.o.

svecana sjednica dan oslobodjenja2.jpg

Javno priznanje „Zahvalnica Grada Trebinja“ danas je uručeno bivšem ambasadoru Republike Bugarske u BiH Avgustini Cvetkovoj Karabaševoj i Javnoj ustanovi “Dom učenika” Trebinje, koju je preuzeo direktor ustanove Miro Gredo.

Odluka o dobitnicima javnih priznanja grada usvojena je na 20. sjednici Skupštine grada Trebinja, a na prijedlog gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića.

Kako je obrazloženo, „Povelje Grada Trebinja“ se Željki Cvijanović i Radovanu Viškoviću dodjeljuju „za zasluge za razvoj Grada, unapređenje kvaliteta života i promociju ugleda Grada Trebinja u zemlji i svijetu, kao i svim oblastima ljudskog stvaralaštva“.

U odluci o „Povelji Grada Trebinja“  koja je pripala režiseru „Dučićevih večeri poezije“ i obnovitelju „Festivala festivala“ Slobodanu Vujoviću navodi se da se nagrađuje „za zasluge za kulturni razvoj Grada, unapređenje kvaliteta života i promociju ugleda Grada Trebinja u zemlji i svijetu“.

Privrednik i humanista Slobodan Stanković posthumno je dobio „Povelju Grada Trebinja“ za „zasluge za razvoj i unapređenje kvaliteta života u gradu Trebinju“.

Avgustina Cvetkova Karabaševa, nekadašnji ambasador Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini, dobitnik je „Zahvalnice Grada Trebinja“ za „podršku u realizaciji više projekata i promociji ugleda Grada Trebinja u zemlji i inostranstvu“, a JU „Dom učenika“ Trebinje – „za trajniju, opštepriznatu djelatnost u oblasti učeničkog i studentskog standarda, kao i humanitarnog rada, kojim su znatno doprinijeli razvoju i ugledu Grada Trebinja“.

Prije Svečane sjednice Skupštine grada Trebinja su, po tradiciji, delegacije Gradske uprave i Skupštine grada položile cvijeće na trebinjska spomen-obilježja žrtvama i borcima svih oslobodilačkih ratova.

Dan oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu proslavlja se u znak sjećanja na 13. novembar 1918. godine kada je 14. pješadijski puk Timočke divizije srpske vojske pobjedonosno umarširao u grad donio slobodu nakon viševijekovne turske i austrougarske okupacije tih prostora.