14.2 C
Trebinje
Srijeda, 7 Decembra, 2022
Naslovnica Trebinje U Trebinju brojne aktivnosti povodom Svjetskog dana turizma

U Trebinju brojne aktivnosti povodom Svjetskog dana turizma

IMG_20220927_125656_resized_20220927_125712214.jpg (338 KB)

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u našem gradu počelo je jutros u Centru srednjih škola kvizom znanja iz oblasti turizma.

Neška Ilijić, direktor Centra srednjih škola kazala je da su aktivnosti pripremili u saradnji sa učenicima i Turističkom organizacijom Grada Trebinja.

„Svake godine prigodnim manifestacijama obilježimo Svjetski dan turizma, a ove godine smo organizovali kviz za učenike koliko oni poznaju naš grad i okolinu. 16 učenika se prijavilo i to su budući predstavnici grada i smatramo da te stvari moraju znati“, dodala je Ilijić.

Žarko Vico, iz Turističke organizacije Trebinje istakao je da je ova godina istorijska kada je u pitanju turistički promet u Trebinju.

„Ispostavilo se da je Trebinje veoma dobro odgovorilo na dvije krizne godine koje su se desile, tako da smo nadmašili sve godine prije korone i stvorilo uslove da postanemo ne samo tranzitna, već i boravišna turistička destinacija što nas posebno raduje. Turistička organizacija i Grad Trebinje već godinama obilježavaju Svjetski dan turizma, s obzirom na to da je turizam važna privredna grana za ovaj grad“, rekao je Vico.

IMG_20220927_112842_resized_20220927_112920813.jpg (288 KB)

U prostorijama Turističkog info centra održana je i izložba likovnih radova sa konkursa za najljepši likovni rad na temu Trebinja za učenike osnovne škole, a tri najbolja rada nagrađena su vrijednim nagradama.

Ana Ćurić, učenica devetog razreda pobjednik je konkursa za najljepši likovni rad.

„Od malena volim da crtam, svidjela mi se tema konkursa pa sam odlučila da pokušam“, kazala je Ana.

Drugo mjesto osvojio je Sergej Mandić, učenik osmog razreda, a treće Aleksa Mateličarski, učenik devetog razreda.

_MG_9470_resized_20220927_112801597.JPG (300 KB)

Nakon toga, u organizaciji Srpskog udruženja „Ćirilica“ Trebinje upriličena je izložba faksimila Miroslavljevog jevanđelja.

Srđan Ratković, diplomirani istoričar naglasio je da je Miroslavljevo jevanđelje najstariji sačuvani srpski rukopis pisan ćirilicom.

„Izrađen je u 12. vijeku po narudžbi humskog kneza Miroslava, starijeg brata Simeona Nemanje. Prema savremenim proračunima izrada ovog jevanđelja koštala je kao izrada jednog srednjovijekovnog grada. Miroslavljevo jevanđelje je pisano na pergamentu, na 362 stranice i ukrašeno je sa preko 300 zlatnih iluminacija“, objasnio je Ratković.

Podsjećamo, u 13 časova u hotelu „Nar“ biće održan centralni program obilježavanja Svjetskog dana turizma u našem gradu, na kojem će se obratiti ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Radio Trebinje