9.2 C
Trebinje
Subota, 9 Decembra, 2023
Naslovnica Trebinje U trebinjskoj biblioteci predstavljene knjige Zorana Avramovića i Milovana Pecelja

U trebinjskoj biblioteci predstavljene knjige Zorana Avramovića i Milovana Pecelja

IMG_20231105_112056_resized_20231105_112128899.jpg (317 KB)

U trebinjskoj biblioteci danas su, u okviru manifestacije “Dučićeve večeri poezije” predstavljene dvije knjige- “Odrođeni književnik” autora Zorana Avramovića i “Hercegovina, zemlja pesnika” autora Milovana Pecelja.

Avramović je istakao da je u knjizi “Odrođeni književnik” posvetio pažnju neknjiževnom angažovanju pisca, koji su negativno pisali o srpskoj istoriji, kulturi, institucijama i ličnostima i imali nihilistički odnos prema srpskim nacionalnim vrijednostima.

Prema njegovim riječima, ti pisci su time nanijeli veliku nacionalnu štetu srpskom narodu.

Avramović je rekao novinarima da su “Dučićeve večeri poezije” veoma važan događaj, ne samo za Trebinje, već i za čitavu srpsku kulturu i književnost.

Akademik Milovan Pecelj, govoreći o svojoj knjizi “Hercegovina, zemlja pesnika” rekao je da je naslov toj knjizi dao njegov prijatelj, preminuli srpski pjesnik Rajko Petrov Nogo, koji je u razgovoru sa autorom rekao i da su svi koji pišu pjesnici.

Pecelj je istakao da je ta knjiga mozaik uspomena koje su mu ostale urezane u pamćenje na godine koje je proveo sa Nogom, Momom Kaporom, kao i na druženja sa Gojkom Đogom, Radoslavom Bratićem i Đorđom Sladojem i ostalim velikanima srpske pisane riječi.

U knjizi su, kako je rečeno, i zapisi o Aleksi Šantiću, Jovanu Dučiću, Milošu Crnjanskom, Dobrici Ćosiću, Branislavu Nušiću, Peru Slijepčeviću, Jevtu Dedijeru, Mustafi Golubiću, Simeunu Dobrićevskom, Slavku Leovcu, Radovanu Vučkoviću, Novici Petkoviću, Peru Zubcu, Zuku Džumhuru, Radivoju Simonoviću.

IMG_20231105_112234_resized_20231105_112257066.jpg (335 KB)

Pecelj je dodao i da su dani posvećeni Dučiću u Trebinju jedan od najvećih kulturnih događaja na srpskom prostoru i da mu je čast što učestvuje u toj manifestaciji.

Knjige su predstavljene u Narodnoj biblioteci Trebinje u prisustvu brojne publike.

Trodnevna manifestacija “Dučićeve večeri poezije” biće završene večeras, tradicionalnim pjesničkim večem “Na Dučićevom putu”, koje će biti održano u Kulturnom centru Trebinje.