10 C
Trebinje
Utorak, 2 Marta, 2021
Naslovnica Trebinje U trebinjskoj biblioteci održana kaligrafska radionica povodom Dana maternjeg jezika

U trebinjskoj biblioteci održana kaligrafska radionica povodom Dana maternjeg jezika

U organizaciji Srpskog udruženja „Ćirilica“ danas je u Narodnoj biblioteci Trebinje održana kaligrafska radionica povodom Dana maternjeg jezika.

20210220_100213.jpg (229 KB)

Radionicu su vodile vjeroučiteljica Žanela Pažin i nastavnik likovne kulture Irena Jakšić iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“, a polaznici su bila djeca osnovnih škola iz našeg grada.

Vjeroučiteljica Žanela Pažin kaže da je kaligrafija moć lijepog pisanja, kombinacija književnosti, likovne kulture i vjeronauke.

„Svaka ova radionica ima svoju misionarsku misiju, na kojoj djeca ispisuju citate iz Jevanđelja, dio neke molitve, kao i citate duhovnih otaca. Tako da je to korelacija više nastavnih predmeta. Djeca su jako zainteresovana, uzrasta su od 10 do 12 godina i većinom su učenici 6. razreda osnovne škole“, istakla je Pažin.

Ona je dodala da je u školi jedna od zadnjih lekcija bila o Ćirilu i Metodiju i da su tako djecu uveli u važnost pisma.

„Kaligrafija razvija kreativnost kod djece, njihov temperament, smirenost i najviše razvija njihovu samostalnost. Svako slovo neobično napisano na svoj način je posebno, ima neku svoju posebnu priču i djeca uživaju u kaligrafskim radovima“, navela je Pažin.

20210220_095512.jpg (200 KB)

Vesna Andrić, predsjednik Srpskog udruženja „Ćirilica“ kaže da svake godine 21. februar, međunarodni Dan maternjeg jezika udruženje obilježava na različite načine.

„Ove godine nismo bili u mogućnosti da obilazimo djecu u osnovnim školama zbog pandemije virusa korona, kao što smo to ranije radili, zato smo organizovali kaligrafsku radionicu. Interesovanje za kaligrafiju kod djece je sve veće. Djeca uživaju na radionicima, u ispisivanju lijepih slova i riječi. Cilj nam je da skrenemo pažnju na ovu zaboravljenu vještinu zahvaljujići kojoj mi imamo sve naše knjige iz Srednjeg vijeka, da učimo djecu da shvate kako je to nekada bilo izuzetno teško stvarati knjige i da djeca shvate kolike mogućnosti imaju danas i da vode računa o tradiciji i istoriji“, rekla je Andrić.

Ona je istakla da se nada da će udruženje ove godine organizovati bar dio projekata koje su planirali za 2021. godinu.

„Radujemo se novim radionicama, planiramo niz predavanja za starije sugrađane, ali i da što više osnovaca uključimo putem radionica. Iskusni kaligrafi iz Beograda su prenijeli znanje na naše članove u udruženju, koji sad mogu da preuzmu kaligrafski posao“, zaključila je Andrić.

Polaznicima radionice prikazan je i film „Moć slova“ koji su radili učenici 9. razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ koji ima tri dijela: prvi dio govori o svetoj braći Ćirilu i Metodiju, drugi o njihovoj misionarskoj ulozi i treći o važnosti i snazi riječi.

Radio Trebinje