U trebinjskim apotekama ogromna potražnja za vitaminima

Требиње - Ђурђица Миладиновић

Potražnja za vitaminskim i mineralnim preparatima u trebinjskim apotekama je u ogromnom porastu od marta kada se pojavila epidemija virusa korona u Republici Srpskoj u odnosu na isti period prošle godine, rekla je Srni magistar farmacije Đurđica Miladinović.

Требиње – Ђурђица Миладиновић

Ona je navela da je tokom epidemije virusa korona povećana potražnja građana za mineralima cinkom i selenom, te vitaminima D i C koji su i najčešće korišteni suplementi, a ljekari ih preporučuju kovid pozitivnim pacijentima.

“Naročito su došli do izražaja vitamini selen i cink za koji smo i znali da su odlični za imunitet, ali sad se koriste u mnogo većim dozama”, rekla je Miladinovićeva.

Ona je navela da su blagodeti ovih vitamina višestruke za imuni sistem, ali se pacijentima savjetuje da ih koriste određeni vremenski period nakon čega je potrebno napraviti pauzu.

“Ne treba pretjerivati ni u čemu. Cink je u redu da se pije u dozama do 15 miligrama dnevno u kontinuietu dva do tri mjeseca, ali se poslije određenog vremena mora praviti pauza. Poznato je da je D vitamin liposolubilni vitamin koji se ne izlučuje urinom, pa može doći do hipervitaminoze”, rekla je Miladinovićeva.

Ona je istakla da je važno da se suplementi koriste kontrolisano i da se pacijenti konsultuju sa farmaceutima, odnosno informišu ih ukoliko koriste dodatne lijekove.

Prema njenim riječima, apoteke su u potpunosti snabdjevene suplementima neophodnim za liječenje kovid pozitivnih pacijenata, ali i za potrebe svih građana koji žele da ojačaju imunitet.

Srna