13.2 C
Trebinje
Utorak, 19 Oktobra, 2021
Naslovnica Trebinje Trebinjska Gimnazija duhovni pokretač svima koji su izabrali obrazovanje kao put ka...

Trebinjska Gimnazija duhovni pokretač svima koji su izabrali obrazovanje kao put ka boljem životu

IMG_0641.JPG (135 KB)

Svečanom akademijom pod nazivom „Prvih sto godina“ u Kulturnom centru u Trebinju večeras je obilježena stogodišnjica postojanja trebinjske Gimnazije.

Direktor Gimnazije „Jovan Dučić“ u Trebinju Mišo Pešić rekao je na akademiji da je Gimnazija u Trebinju u čestoj materijalnoj oskudici i veoma promjenljivim istorijskim okolnostima,  bila duhovni pokretač svima koji su izabrali obrazovanje kao put ka boljem životu.

On je podsjetio da je trebinjska Niža realna gimnazija osnovana 1921. godine i počela sa radom u zgradi ugašene Trgovačke škole, a  od tada je nekoliko puta mijenjala adrese i nazive, te da od 1991. godine škola nosi naziv Gimnazija „Jovan Dučić“.

IMG_0607.JPG (131 KB)

„Bogata arhivska dokumentacija je dragocjen, trajan i pouzdan svjedok minulog vremena, ona je riznica datuma, događaja i imena“, rekao je Pešić i istakao da su direktor Milenko Milinić i dugogodišnji direktor i sekretar Dušan Kovačević, nakon ponovnog otvaranja škole 1991. godine dali nemjerljiv doprinos njenom obnavljanju, sakupljanju arhivske građe i razvoju.

„Danas možemo slobodno reći da Gimnaziju krase školska etika i kreativna atmosfera, a suštinska odanost fenomenu obrazovanja profesora Gimnazije krunisana je učeničkim uspjesima u vaspitno-obrazovnom procesu, ali i u vannastavnim aktivnostima“, istakao je između ostalog Pešić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić čestitao je veliki jubilej 100 godina od osnivanja trebinjske Gimnazije istakavši da Trebinje i njegova Gimnazija 100 godina koračaju zajedno,oslonjeni jedno na drugo, zahvalni jedno drugom, otporni na sve udare i izazove i ponosni na pređeni put.

Ćurić je na svečanoj akademiji rekao da je osnivanje gimnazije u Trebinju daleke 1921. godine, značilo istovremeno postavljanje temelja i za jednu drugu, do tada nepoznatu dimenziju na ovim prostorima, dohvatanje vertikale bržeg društvenog, ekonomskog i sveobuhvatnog preobražaja ovog kraja.

IMG_0615.JPG (117 KB)

„ Bio je to početak profilisanja Trebinja kao gradske i urbane sredine. U državi, tek izašloj iz Velikog rata, obrazovanje i prosvjeta, svakako, nisu bili u prvom planu, pogotovo ne u manjim, od centra dalekim, zaostalim sredinama, kakvi su tada bili Trebinje i Hercegovina. Velike sredine su dobijale sve. Mali su morali čekati. Trebinje se ni tada nije mirilo sa takvom ulogom. O tome najbolje svjedoči prvih 15-ak godina od osnivanja gimnazije u Trebinju.

Svake od tih godina ona je bila osuđena na gašenje. Opstajala je zahvaljujući entuzijazmu građana i opštine Trebinje. Vlastitim sredstvima održavali su je u životu. Tim generacijama treba vječno da ostanemo zahvalni na toj njihovoj istrajnosti i odlučnosti, da pod svaku cijenu grade bolje sjutra za nove, mlade naraštaje, a nama za nauk, kako se upornošću i strašću mogu prevladati sve prepreke, ako se ima vizija i ako se zna za šta se bori i žrtvuje“, kazao je gradonačelnik Ćurić.

Gradonačelnik Trebinja istakao je da se od prije dvije godine na novoj lokaciji gradi nova zgrada Gimnazije čiji je graditelj veliki privrednik Rodoljub Drašković.

„Kad je ovaj veliki privrednik dolazio u svoju Hercegovinu, rekao je: „došao sam da iskorijenim siromaštvo“.Učinio je već mnogo za Trebinje i Hercegovinu, ali ovu njegovu misao i namjeru, konačno, zaokružuje ova njegova zadužbina, nova i savremena zgrada gimnazije, a njegovo ime trajno upisuje u red velikih srpskih zadužbinara“, istakao je Ćurić.

On je izrazio uvjerenje da će izgradnja nove zgrade gimnazije označiti početak jednog, takvog procesa u Trebinju, da će se na velika vrata ući u proces transformacije obrazovanja i da će Trebinje  biti primjer kako i nevelike lokalne zajednice, mogu imati prestižne obrazovne institucije.

Ćurić je rekao da je uvjeren da će i sadašnje generacije đaka i profesora znati nastaviti ovu zlatnu nit dugu čitav vijek i da će i dalje njegovati sve ono što je pod gimnazijskim krovom započeto i nikad prekinuto.

„Sadašnjim učenicima i profesorima želim mnogo uspjeha u učenju i radu, želim im i novih izazova na akademskom putu kojim su krenuli i da, kao stručnjaci najrazličitijih profila, nastave da prenose slavu Gimnazije i snagu Trebinja“, rekao je Ćurić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Gimnazija “Jovan Dučić” u Trebinju, koja postoji cio vijek, nije samo bogatstvo ovog grada, nego vrlo značajan dragulj u riznici znanja i obrazovanja Republike Srpske.

“Dame i gospodo, dragi učenici i profesori čestitam vam jubilej 100 godina od osnivanja Gimnazije, koja nosi ime čovjeka koji je i Trebinje i Gimnaziju proslavio i van granica naše države. Onako kako je to uradio onaj po kojem je trebinjska Gimnazija ponijela ime, tako su to godinama činili učenici ove prestižne škole i njihovi profesori”, poručio je Dodik u čestitki koja je pročitana na svečanoj akademiji povodom obilježavanja jubileja trebinjske Gimnazije.

Dodik je naglasio da Gimnazija “Jovan Dučić” nije samo obrazovna ustanova u Trebinju, nego i jedan od simbola ovog grada i simbol kvaliteta sa kojim su Trebinjci gotovo cijeli vijek odlazili na dalje školovanje u svijet.

On je istakao da su neki nakon svršenih studija ostajali u gradovima u kojima su studirali, dajući ogroman doprinos napretku tih gradova, a neki su se vraćali u Trebinje i Hercegovinu i svoja znanja i vještine stavljali u funkciju razvoja grada iz kojeg su potekli i iz kojih su ponijeli osnovna znanja i vještine.

“Dragi prijatelji, mi večeras imamo čast da obilježavamo jedan ovako značajan jubilej kakav je 100 godina postojanja Gimnazije. Možete li zamisliti kakve su generacije Trebinjaca istu tu Gimnaziju osnovale i očuvale kroz proteklih 100 godina. Želim i vama i svima da nas nikada ne napusti takav duh i takvo vizionarstvo kakvo su imali oni koji su osnovali jednu takvu obrazovnu ustanovu u Trebinju”, poručio je Dodik.

On je istakao da večeras ne slavi samo Trebinje, nego cijela Republika Srpska.

“Srećan jubilej i mnogo uspjeha u sljedećem vijeku ove prestižne škole”, naveo je u čestitki srpski član Predsjedništva BiH Milorad  Dodik.

IMG_0616.JPG (161 KB)

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić istakla je večeras u Trebinju da je Gimnazija „Jovan Dučić“ u ovom gradu baštini veoma dugu prosvjetiteljsku tradiciju u koju su stali brojni uspjesi generacija učenika i nastavnika, koji su se svojim zalaganjem isticali i obilježili najsjajnije stranice istorije ove škole.

Obraćajući se na svečanoj akademiji povodom 100 godina rada Gimnazije „Jovan Dučić“ u Trebinju, Trivićeva je naglasila da su svima na ponos i čast generacije učenika koje su iznjedrile ugledne građane i stručnjake Republike Srpske koji svojim radom doprinose dobrobiti cijele zajednice.

„U narednom periodu očekuje nas reforma gimnazija i zato su nam dragocjeni svi prijedlozi kako bismo sačinili model koji će biti po mjeri naših gimnazijalaca i u skladu sa potrebama savremenog društva“, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je napomenula da je Ministarstvo prosvjete i kulture opredjeljeno za stvaranje boljih uslova u svim školama, kao i poboljšanje položaja prosvjetnih radnika.

Ona je naglasila da je obrazovanje ključno za razvoj društva, zbog čega je od posebne važnosti unapređenje obrazovnog sistema Republike Srpske.

IMG_0626.JPG (121 KB)

Svetozar Ivanković, nekadašnji učenik i prvi mladi profesor nekadašnje gimnazije kaže  da se osjeća radosno i uzbuđeno na veliki jubilej gimnazije.

„Skoro smo vršnjaci Gimanzija i ja, jer imam 92 godine. Vrijeme u kome je gimnazija osnovana je kada je Trebinje bilo bez puteva, veze sa kulturnom centrima. Srećan sam što sam bio učenik trebinjske gimnazije sa izvanrednim profesorima. Učenici koji su završili ovu  gimnaziju lako su zavšavali fakultete“, istakao je on.

Ivanković  je dodao da je presrećan i što današnja gimnazija ima dobre učenike. „Znanje kad -tad dođe na naplatu“, poručio je on mladim generacijama.

IMG_0636.JPG (145 KB)

IMG_0633.JPG (135 KB)

IMG_0613.JPG (174 KB)

Kolažom pod nazivom „Svjetlost Gimnazije“ predstavili su se profesor Veselinka Kulaš i njene učenice: Helena Brajić, Mia Mijanović i Romana Roganović, a u kulturnoumjetničkom dijelu programa učestvovao je muzički sastav trebinjske Gimnazije, hor „Kolegijum muzikum“ iz Beograda pod upravom Dragane Jovanović, glumci Ljiljana Blagojević, Nenad Maričić i Darko Kurtović, operska diva Jadranka Jovanović, prvakinja Opere Narodnog pozorišta i Dragoljub Bajić, prvak Opere Narodnog pozorišta Beograd, uz klavirsku pratnju Nevene Živković.