32.2 C
Trebinje
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021
Naslovnica Trebinje Trebinje okupilo kardiologe iz Srbije i Srpske

Trebinje okupilo kardiologe iz Srbije i Srpske

Trebinje je domaćin 6. kongresa 34. Ogranka Američkog koledža kardiologa – za Srbiju i Republiku Srpsku.

Dvodnevni naučni skup okupio je oko 250 eksperata ove grane medicine iz Srpske i Srbije, kojima će u sedam tematskih cjelina, kroz praktične prikaze i poredbenu analizu, biti predstavljene najaktuelnije preporuke ključnih strukovnih udruženja, evropskih i američkih, vezane za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Predsjedavajući guverner ogranka prof. dr Branko Beleslin kazao je da je – uz saradnju kardiologa Srpske i Srbije pod okriljem Američkog koledža kardiologa – orginalna struktura naučnih sadržaja upravo jedna od ideja koja uobličava rad ovog društva od samog osnivanja, prije šest godina.

kongres-2.JPG (99 KB)

„Kongres predstavlja i poredi najnovije američke i evropske preporuke, kroz prikaze slučajeva – a zato je i nastao taj akronim PRACSIS u nazivu, jer se odnosi na praktične aspekte i komparativnu analizu preporuka“, istakao je Beleslin.

Značaj ovakvih skupova je veći tim prije što su kardiovaskularne bolesti i dalje glavni uzrok umiranja u cijelom svijetu, pa i kod nas – podsjeća prof. dr Tamara Kovačević-Preradović, predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske.

„U tom smislu kongres će se baviti preporukama ključnih strukovnih udruženja u svijetu, a koje se odnose na načine liječenja pacijenata sa akutnim infarktom miokarda, poremećajima srčanog ritma, urođenim srčanim manama i srčanom slabosti“, napomenula je ona.

kongres-4.JPG (201 KB)

Nezaobilazna tema biće i još aktuelni kovid-19 i aspekti ove bolesti koji se odnose na kardiovaskularne komplikacije.

„U grčevitoj borbi za život, praktikujući umjetnost medicine i Hipokratovu zakletvu, bili smo suočeni sa citokinskim olujama, oštećenjem krvih sudova i pojavom ugrušaka – i mjesecima nakon oporavka od kovid infekcije, a koji su ne baš rijetko za posljedicu imali smrtni ishod – i stavili kardiologe na prekretnicu“, istakao je akademik Dragan Danelišen, sekretar Odjeljenja medicinskih nauka u Akademiji nauka i umjetnosti RS.

Pandemija nije štedjela ni one koji se borili protiv nje, a u tim danima Trebinje je ostalo i bez uglednog kardiologa primarijusa dr Zorana Paovice, podsjetio je akademik Vladimir Kanjuh, predsjednik Odbora za kardiovaskularnu patologiju SANU.

Zbog gubitka strukovnog kolege, dio programa otvaranja kongresa bio je upravo komemorativnog karaktera: posvećen sjećanju na preminulog trebinjskog ljekara, njegovu stručnu biografiju i profesionalnu karijeru.

kongres-6.JPG (159 KB)

Pandemija virusa korona posebno je istakla značaj kontinuiranog ulaganja u zdravstveni sektor, kazao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, poželjevši u ime domaćina gostima dobrodošlicu.

On je naglasio da je Trebinje u tom smislu opredijeljeno da izgradi novi zdravstveni centar sa stambenom zgradom za ljekare, da ulaže u novi kadar i da vrhunskim stručnjacima ponudi da dođu u Trebinje – da ovdje žive i rade.

kongres-5.JPG (140 KB)

„Imamo sve prirodne preduslove da postanemo prepoznatljiv zdravstveni centar, ali je na nama da zajedno gradimo novi sistem zdravstva u Trebinju koji će biti prepoznatljiv u okruženju. Možemo mnogo, ali šanse koje su pred nama ne smijemo da propustimo“, poručio je Ćurić.

Kongres organizuje Ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku, 34. u svijetu a 6. u Evropi, u saradnji sa udruženjima kardiologa Srbije i Republike Srpske, te krovnim društvom – Američkim koledžom kardiologa.

Trebinjski doprinos medicinskoj nauci

U Trebinju su ljekari uvijek bili cijenjeni, kao što su i Trebinjci dali izuzetan doprinos medicini na ovim prostorima – poručio je akademik dr Predrag Peško.

kongres-3.JPG (179 KB)

Jedan od njih je i prof. Vojislav Danilović, ugledni internista, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i akademik, koji je najpoznatiji po tome što je prvi opisao bolest poznatu kao endemska nefropatija.

Pogled još dalje u istoriju, kaže Peško, vodi do Draga Perovića, Trebinjca koji je bio najbolji student medicine univerziteta u Beču, za šta je nagrađan od cara Franje Josifa dijamantskim prstenom.

Nakon Velikog rata, podsjetio je on, Perović je bio jedan od osnivača medicinskih fakulteta u Zagrebu i Beogradu.

„Dakle, ovaj čovjek iz našeg grada je osnovao dva fakulteta, koja su dala najveći doprinos u pedagogiji medicine i obazovanju ljekara i specijalista u ovom regionu“, zaključio je Peško.

Radio Trebinje