19.1 C
Trebinje
Srijeda, 28 Septembra, 2022
Naslovnica Trebinje Trebinje dobilo mašinu za održavanje hidrotehničkih objekata

Trebinje dobilo mašinu za održavanje hidrotehničkih objekata

Kosilica 1.jpg (1.34 MB)

Jedna od deset mašina- traktora za košenje i održavanje hidrotehničkih objekata, prvenstveno odvodnih kanala, koje je nabavila Javna ustanova „Vode Srpske“ uz pomoć resornog ministarstva, donirana je Trebinju.

Ukupna vrijednost svih traktora je dva miliona maraka.

Branko Čolić, pomoćnik direktora za Sektor za upravljanje vodama oblasnim riječnim slivom Trebišnjice ističe da će mašina služiti za održavanje kanala na kompletnom slivu Trebišnjice i Neretve u RS. Taj posao će sada biti mnogo olakšan, jer su do sada ova područja čišćena ručno-trimerima.

„Odvodnja naših kanala je prvenstveno u Popovom polju, Trebinjskom  i Ljubinjskom polju. To su kanali koji su u nadležnosti JU „Vode Srpske“ odnosno odvodni kanali vodotoci prvog reda, a ostali vodotoci drugog reda su u nadležnosti lokalne uprave. Mašina ima priključak  za košenje i održavanje hidrotehničkih objekata, ima granu koja kosi travu i sitno šiblje, prečnika od četiri do pet cm“, pojašnjava Čolić.

Kosilica.jpg (1.12 MB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da će se ova mašina, ako bude potrebno, koristiti i za održavanje puteva u ruralnim područjima.

„Zahvaljujemo predsjedniku Vlade RS, koji je zajedno sa nadležnim ministarstvom i „Vodama Srpske“ proveo nabavku i izdvojio sredstva i naravno direktoru „Voda Srpske“ koji je imao razumijevanja i jedan od deset traktora je dopremljen u Trebinje. Prioritet je čišćenje kanala na kompletnom slivu Trebišnjice i Neretve u RS ali ono što ćemo zahtijevati, nadamo se da će biti razumijevanja, jeste i čišćenje nekih lokalnih puteva koji budu prioritetni na području lokalnih zajednica Trebinja shodno zahtjevima mjesnih zajednica. Mi smo već na području grada angažovali dovoljno ljudi koji će rukovati ovom mašinom“, naveo je Ćurić.

Ostale mašine- traktori za košenje i održavanje hidrotehničkih objekata raspoređeni su u Banjaluku, Bijeljinu, Prijedor, Gradišku i Brod.

Radio Trebinje