10.2 C
Trebinje
Petak, 24 Marta, 2023
Naslovnica Trebinje SVETOSAVSKA AKADEMIJA: Uručena priznanja zaslužnim prosvjetnim radnicima (FOTO)

SVETOSAVSKA AKADEMIJA: Uručena priznanja zaslužnim prosvjetnim radnicima (FOTO)

IMG_20230126_214900_resized_20230126_094929538.jpg (263 KB)

U pozorišnoj sali Kulturnog centra večeras je održana svečana akademija u okviru Svetosavskih svečanosti, koje Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje tradicionalno organizuju u slavu najvećeg srpskog svetitelja i prosvjetitelja.

Na akademiji uoči Savindana uručene su Svetosavske nagrade za 2022. godinu, koje Grad Trebinja dodjeljuje prosvjetnim radnicima za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju, te unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić uručio je Svetosavske nagrade, koje su posthumno dodijeljene: Olgi Anđelić, profesoru jugoslovenskih književnosti u Centru srednjih škola Trebinje, Dušanu Bodirogi, nastavniku istorije u Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ Trebinje, Nedjeljku-Neđu Nožici, učitelju, nastavniku matematike i hemije, pomoćniku direktora i direktoru u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ Trebinje i Lazaru Žuloviću, nastavniku muzičke kulture u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ Trebinje.

Svetosavska nagrada uručena je i Dušanu Jokanoviću, doktoru matematičkih nauka, redovnom profesoru na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje, Veselinki Kulaš, profesoru srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Jovan Dučić“ Trebinje, Dušku Petkoviću, profesoru matematike u Tehničkoj školi Trebinje i Slavki Kojović, nastavniku za predškolsko obrazovanje u Javnoj ustanovi „Naša radost“ Trebinje.

mm.JPG (213 KB)

Svetosavlje je najuzvišeniji zavjet koji je srpskom narodu ostavio

Gradonačelnik Mirko Ćurić je istakao da o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi mnogo toga rečeno i napisano, ali on i danas, poslije skoro 800 godina od njegovog odlaska u Carstvo nebesko, predstavlja iskonski primjer i obrazac čovjeka razborite ličnosti, koji je simbol nerazdjeljive jednakosti sa srpskim narodom i našom crkvom.

„Više nego ikada potrebno nam je ono što je krasilo Svetog Savu – svestranost, umnost, mudrost, duhovna čistota, jer se danas, kao i tada, naš narod nalazi pred velikim iskušenjima. Kao što je Sveti Sava putovao od Hilandara do Rasa da miri zavađanu braću i od Studenice do Nikeje da moli za autokefalnost srpske crkve, tako mi danas treba da znamo ko smo i šta smo i da ne zaboravimo koliku svetinju čuvamo, isprepletenu burnom istorijom i brojnim stradanjima naših predaka“, naveo je Ćurić.

On je dodao da je Svetosavlje najuzvišeniji zavjet koji je srpskom narodu ostavio i koji treba da njegujemo i čuvamo, jer nekada to izgleda teško, a ponekad, čini se i da odstupamo od tog puta koji je trasirao prvi zakonodavac i rodonačelnik srpskog pjesništva.

„Nemamo mi viška Srba, pa da se ponovo sukobljavamo s bilo kim. Znao je to i Sveti Sava kada je otvarao prve škole u tadašnjoj srpskoj državi. Ali, zato, treba da stičemo znanje koje je naše najveća moć i snaga u globalističkom svijetu koji teži da nas ubijedi da su naše vrijednosti, običaji i vjerovanja pogrešni, a moderna demokratska rješenja, liberalna prava i slobode i pravni okviri budućnost opstanka“, rekao je Ćurić.

oo.jpg (288 KB)

Gradonačelnik Trebinja je kazao da je naš veliki pjesnik i diplomata Jovan Dučić zapisao je da „sve što danas ovdje blista na suncu vječnosti, ogledalo se u plavim nemanjićkim očima našeg mudraca i pisca, političara i svetitelja, bez kojeg vjerovatno naša herojska nacija ili ne bi uopšte danas postojala, ili ne bar sa njenim današnjim ovako izrazitim likovima“.

„Zato je Sveti Sava, taj dječak Rastko – koji raznosi i pronosi slavu, temeljna ličnost srpskog naroda, uzor, ponos i vječna inspiracija, ali i opomena svima nama da čuvamo ono za šta se on izborio i za šta je on utabanao put pokoljenjima. Ne mogu, a da ne podsjetim da je Sveti Sava osnovao deset episkopija, među kojima i Humsku – preteču današnje Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske sa sjedištem u Stonu. Hercegovina je i djedovina Svetog Save, ali i područje gdje je od 1448. do 1482. postojala srednjovjekovna srpska država ‘Vojvodstvo Svetog Save’. A još kao dječak, Rastko Nemanjić je od oca Nemanje na upravu dobio Hum“, istakao je Ćurić.

On je dodao da sve su ovo neraskidive veze Hercegovine sa Svetim Savom, pa ne treba da nas čude brojna predanja o svetitelju koja se prenose sa koljena na koljeno u svakom hercegovačkom domaćinstvu.

„Večerašnju svečanu akademiju iskoristiću i da u ime Grada Trebinja čestitam dobitnicima Svetosavske nagrade, ali i da još jednom odam zahvalnost onima koji nisu sa nama, ali su svojim ovozemaljskim životom i radom zasluži naše poštovanje“, naveo je gradonačelnik Trebinja.

U ime dobitnika priznanja, prisutnim su se obratili Dušan Jokanović i Slavka Kojović.

Jokanović je istakao da je rad u prosvjeti važan, odgovoran, plemenit i častan posao.

„Biti prosvjetni radnik, na svim stepenicama obrazovanja – od predškolskog do univerziteta, neizmjerno je važno i prije svega plemenito zato što taj poziv podrazumijeva rad sa onim što je najvrednije u našem društvu, a to su djeca. Rad sa djecom je zaista čaroban, taj odnos učitelj – učenik je nešto neponovljivo i ako se ovaj posao voli i poštuje – onda nekako čovjek u svemu tome može biti veoma lijepo ispunjen. Moje divljenje i čestitke – svim tim dobrim ljudima: nastavnicima, profesorima, učiteljima, pedagozima, rječju – svima onima koji vrijedno rade ovaj sveti i važan svetosavski posao!“, kazao je on.

Zahvalio je i svojim radnim kolegama na svim ustanovama u kojima je radio i gdje danas predaje jer su oni zaslužni „što i danas rado ide na posao“.

„Velika je to stvar i na neki način – zaista privilegija“, rekao je Jokanović, dodajući da posebnu zahvalnost duguje svojoj porodici, čija podrška mu je sve ove godine rada u prosvjeti bila neizmjerno važna.

IMG_8635_resized_20230126_094245721.JPG (209 KB)

Sveti Sava je ime naše budućnosti, naš orijentir i putovođa

U besjedi o Svetom Savi, starješina Sabornog hrama u Nevesinju Mladen Čalija rekao je da je Sveti Sava ime kojim je srpski narod označen kao svetosavski, te da je to ime u potpunom saglasju sa jevanđelskom istinom.

“To je ime za ljubav, slobodu, dobru misao, djelo, sabornost, za pravdu, pravednost, čestitost i smirenje. Sveti Sava je drugo ime za Hrista kome se toliko upodobio da je nemoguće govoriti o Svetom Savi da se to ujedno ne odnosi na bogočovjeka”, istakao je Čalija.

On je dodao da smo zahvaljujući njemu, ponosni na istoriju, kulturu, umjetnost i sve ono što je on učinio, ali i mnogi poslije njega.

“Sveti Sava je ime koje povezuje sve epohe naše istorije. Sveti Sava je ime naše budućnosti, naš orijentir i putovođa. Sve što je radio Sveti Sava bilo je ispunjeno Jevanđeljem, smislom. Sve što je radio, radio je u slavu Božiju. Njegova vjera i uzdanje u Boga su ključni temelj njegovog života i proslavljanja”, naveo je starješina Sabornog hrama u Nevesinju.

IMG_8770_resized_20230126_095411890.JPG (302 KB)

IMG_8591_resized_20230126_093434207.JPG (269 KB)

IMG_8760_resized_20230126_095015434.JPG (235 KB)

IMG_8632_resized_20230126_094211310.JPG (264 KB)

IMG_8546_resized_20230126_093225683.JPG (293 KB)

IMG_8611_resized_20230126_093550756.JPG (208 KB)

IMG_8615_resized_20230126_093723733.JPG (146 KB)

Umjetnici i školarci u slavu Svetog Save    

U bogatom kulturno-umjetničkom programu svečane akademije učestvovali su: Hor “Tribunija” Trebinje, Hor Muzičke škole Trebinje, Hor “Bubamarac” Trebinje, Aleksandar Dunić – prvak Beogradskog pozorišta, Jasmina Stojanović – glumica Narodnog pozorišta Gračanica, Milica Dosković – vokalni solista Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Pavlina Radovanović – etno solista iz Orahovca uz klavirsku pratnju Nevene Živković iz Narodnog pozorišta Beograd.

U programu su nastupili i recitatori i vokalni solisti iz trebinjskih osnovnih i Muzičke škole: – Teodor Riđešić iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Trebinje, – Sofija Janković, Ivana Bokić, Ana Miljanović iz OŠ „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ Trebinje, – Ivo Karadžić-Neveš, Pavle Pažin, školska pjevačka grupa uz klavirsku pratnju Silvane Stevanović iz OŠ „Vuk Karadžić“ Trebinje, kao i – Mihailo Medan, harmonika, trio – Ksenija Ninković, klavir, Marina Mučibabić i Marija Zirojević, flauta iz Muzičke škole Trebinje.

IMG_8565_resized_20230126_093326479.JPG (206 KB)

IMG_8602_resized_20230126_093505102.JPG (260 KB)

IMG_8646_resized_20230126_094340597.JPG (248 KB)

Školska slava

Svetosavske svečanosti biće nastavljene sutra od 11:30 časova – lomljenjem slavskog kolača i prigodnim kulturno-umjetničkim programom trebinjske škole obilježiće svoju krsnu slavu, a domaćin ovogodišnje proslave je Osnovna škola „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“.

Prethodno će u Sabornom hramu od 9 časova biti služena sveta liturgija.

Radio Trebinje