15 C
Trebinje
Četvrtak, 6 Maja, 2021
Naslovnica Trebinje Svečano otvorena gradska tržnica – OVAKO IZGLEDA (FOTO)

Svečano otvorena gradska tržnica – OVAKO IZGLEDA (FOTO)

U Trebinju je danas  svečano otvorena gradska tržnica u kojoj će se prodavati suhomesnati i mliječni proizvodi i riba. Grad Trebinje je u adaptaciju i renoviranje objekta uložio  640.000 KM, dok je u nabavku rashladnih vitrina i mobilijara za pijacu kroz projekat „Jačanje resursa za proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda“ izdvojeno 124.710 KM.

20210428_120450.jpg (204 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je Trebinje dobilo moderan objekat koji će obogatiti turističku ponudu grada i osigurati bezbjedno plasiranje domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

20210428_120649.jpg (174 KB)

„Ukupna vrijednost građevinskih radova je bila oko 640.000 KM, Grad Trebinje je izdvojio sredstva u budžetu i izgradio ovaj projekat. U narednom periodu je planirano da se na spratu tržnice izda prostor nekom korisniku. Nisu završeni svi radovi, tako da se nadam da će u narednom periodu, kada se to izda dobiti još ljepšu dimenziju, koju će ljudi posjećivati ostavljati novac i gdje će ostvariti neki prihod“, rekao je gradonačelnik Ćurić.

20210428_115924(0).jpg (201 KB)

Prema njegovim riječima, projekat  nabavke rashladnih vitrina i mobilijara realizovan je  sa IRB-om, Razvojnom agencijom, uz podršku donatora u vrijednosti od 124.000 KM, gdje je nabavljeno i 40 suncobrana, 70 novih stolova koji su dati na korištenje komunalnom preduzeću i svim korisnicima.

Dejan Gojković rukovodilac odjeljenja za implementaciju međunarodnih projekata IRB-a rekao je da je ovaj projekat podržan bespovratnim sredstvima finanasijkog mehanizma u iznosu od oko 90.000 KM i predstavlja još jedan projekat koji se realizije na području grada Trebinja.

Milan Mandrapa, direktor AD „Komunalno“ Trebinje, koje preko šest decenija upravlja pijacom, podsjetio je da ideja o otvaranju  ovakvog objekta postoji više decenija unazad.

On je istakao da higijenski i sanitarni uslovi na otvorenoj pijaci nisu bili zadovoljavajući, ali izgradnjom ovog modernog objekta stvorili su se uslovi za idealne uslove za prodaju kvarljive robe lokalnih proizvođača.

„Jedan dio prostora ostavljen je za male proizvođače, a planiran je i prostor za mesnicu. Takođe, objekat posjeduje je i sanitarni čvor, a mi iz komunalnog preduzeća ćemo se truditi da ovo traje“, kazao je Mandrapa.

20210428_120004.jpg (221 KB)

„Nabavka raslhladnih vitrina za tržnicu  i mobilijara za gradsku pijacu realizovana je   projekat „Jačanje resursa za proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda“ se realizuje kroz finansijski mehanizam koji čine Vlada Švajcarske, Ministarstvo finansija RS, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, UNDP i IRB. Nosilac projekta je Razvojna agecija Grada Trebinja, a partneri su Grad Trebinje i Komunalno AD, Agrarni fond Grada Trebinja i Udruženje  poljoprivrednih proizvođača „Plodovi juga“. Vrijednost projekta je 124.000 KM, od čega je grad Trebinje finansirao 25 procenata sredstava. U narednom periodu očekuje nabavka tri mini sirane“, kazao je Bojan Benderać, direktor Razvojne agencije Grada Trebinje.

20210428_120657.jpg (228 KB)

Bojan Vukalović, proizvođač suhomesnatih proizvoda zadvoljan je uslovima prodaje u gradskoj tržnici. Kaže da su njegovi proizvodi od domaćeg mesa, sa hercegovačkog područja.

„Lokalna uprava je uradila pravu stvar, uslovi su odlični i kada su ponudili odlične uslove, zašto ih ne iskoristiti“, kazao je Vukalović.

RT