9.2 C
Trebinje
Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Naslovnica Trebinje Naučno-književnim skupom počele 54. „Dučićeve večeri poezije“

Naučno-književnim skupom počele 54. „Dučićeve večeri poezije“

Naučno-književnim skupom „Pjesnički dijalog s Dučićem“, u organizaciji Matice srpske iz Novog Sada, večeras su u Kulturnom centru počele 54. „Dučićeve večeri poezije“.

IMG_8122.JPG (164 KB)

Pjesnike, književnike i naučnike prigodnom besjedom pozdravio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je istakao da su Trebinje i Hercegovina njihova gubernija, gdje se vijekovima pjesnička riječ spretno rađala i duboko poštovala.

„Posebno pozdravljam profesora dr Dragana Stanića, predsjednika Matice srpske, najstarije kulturne institucije kod Srba, koja, evo, priređuje poseban program u okviru ‘Dučićevih večeri poezije’, a to znači da smo uspjeli da povežemo i obnovimo naš duhovni prostor, a granice koje su iscrtale i najmoćnije zemlje svijeta, kao da ne postoje. To samo može kultura“, naveo je Ćurić.

On je dodao da je došlo vrijeme, kad je i u najširim slojevima našeg društva, sazrela svijest da bez kulture nikud ne možemo i da bez kulture, u svijetu kakav je danas, čovjek i svaka ljudska zajednica, potpuno je prazna, bezimena, svima tuđa i nikom potrebna.

„Trebinje ima, zaista, specifičnu percepciju kulture, zahvaljujući najviše velikom pjesniku. Naravno, ne mislim samo na njegovu poeziju, nego, prije svega, na Dučićev uticaj na kulturno oblikovanje našeg grada. Od njega, želio je stvoriti i ljepše i gospodstvenije Trebinje. Na sreću, njegovo fiktivno i stvarno Trebinje, vremenom su se približili. Ideje su postajale stvarnost. Zato smo ponosni na gotovo pet i po decenija pjesničkih i naučnih saborovanja, ovdje, podno Leotara“, kazao je on.

IMG_8129.JPG (156 KB)

Gradonačelnik je rekao da ni na nakon toliko vremena, “Dučićeve večeri poezije“ nemaju problem usiljenosti i monotonije, iako prividno govore o istoj temi, o pjesmi i pjesnicima.

„Događa se nešto neobično, to što na njima dobijamo više odgovora, sposobniji smo da postavimo više novih pitanja, ali ne samo onih o Dučiću i njegovom djelu, nego onih egzistencijalnih i životnih. Okupljajući svake godine Dučićevu pjesničku sabraću, ovaj grad jača svoje duhovne i materijalne potencijale“, istakao je Ćurić.

On je dodao da je večerašnji naučni skup, garancija da ćemo se iznova suočiti sa novim zapažanjima, ocjenama i naučno osmišljenim viđenjima Dučića, ali i nekih od pjesnika koji su u njegovoj umjetničkoj auri.

„Naravno, nije novost da na ‘Dučićevim večerima’, na ovaj način, ponovo iščitavamo Dučićevo djelo. Domaćini smo i velikog naučnog projekta Instituta za književnost i umetnost iz Beograda ‘Scena paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka’, koji je dugo vodio prof. dr Jovan Delić, a sve s ciljem dubljeg pronicanja u književna djela naših velikana. Ono nam je sve potrebnije, jer uz brojna pitanja koja nam opterećuju svakodnevni život, trebaju nam odgovori, koji sežu u duhovnu sferu“, zaključio je Ćurić.

IMG_8116.JPG (167 KB)

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da je proslavljati ime i djelo Jovana Dučića, organizovati nova čitanja, preispitivati koliko je ono što je Dučić uradio inspirativno – prirodni zadatak koji treba da obavljaju svi oni kojima je stalo do srpske kulture, posebno do onih vrijednosti koje je stvarao sam Dučić.

On smatra da ovakav dijalog mora da se vodi na cijelom srpskom kulturnom prostoru.

“Ostvariti vezu između onih centara intelektualnih i stvaralačkih gde se taj dijalog organizuje kao što je Matica Srpska – Novi Sad i Trebinje je prirodno. Sve vrednosti koje su istinske vrednosti srpske kulture moramo zajednički negovati, bez obzira gde je nastala i kako moramo imati jedinstven koncept srpske kulture, jer će nas to jedino spasiti od osipanja”, naveo je Stanić i istakao da je pjesnik Jovan Dučić jedan od parametara cjelokupne srpske književnosti.

O književnom opusu velikog Dučića govorio je prof. dr Jovan Delić, a svoje stihove kazivali su: Miroslav Aleksić, Gordana Đilas, Blagoje Baković, Dragan Hamović, Rastko Lončar i Ivan Negrišorac.

Miroslav Aleksić, pjesnik iz Novog Sada i pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske je istakao da je učešće na ovakvom skupu za njega značajno i zbog jubileja od 150 godina, ali i zbog toga što je porijeklom iz krajeva iz kojih je i Jovan Dučić.

IMG_8120.JPG (175 KB)

Zbog epidemiološke situacije „Dučićeve večeri poezije“ će biti nastavljene 29. oktobra, kada će u Muzeju Hercegovine od 20 časova, biti otvorena izložba slika Mirka Kujačića, povodom 120 godina od njegovog rođenja.

Manifestacija će biti završena u ponedjeljak, 15. novembra, koncertom učenika i profesora Muzičke škole pod nazivom „Pjesmom Dučiću“, u Kulturnom centru sa početkom u 20 časova.

Pokrovitelj ”Dučićevih večeri poezije” je Grad Trebinje.

Radio Trebinje