13.2 C
Trebinje
Nedjelja, 3 Decembra, 2023
Naslovnica Trebinje Narodna biblioteka: Održao predavanje “Satirični smijeh Radoja Domanovića u svom i našem...

Narodna biblioteka: Održao predavanje “Satirični smijeh Radoja Domanovića u svom i našem vremenu”

Djelo Radoja Domanovića umjetnički je živo i aktuelno, rekao je večeras u Trebinju profesor Univerziteta u Nišu Goran Maksimović.

IMG_9799_resized_20231110_061505094.JPG (345 KB)

“Djelo Radoja Domanovića pisano je za naše doba”, rekao je Maksimović, koji je u Narodnoj biblioteci Trebinje održao predavanje o temi “Satirični smijeh Radoja Domanovića u svom i našem vremenu” tokom koga su predstavljene najznačajnije tematske oblasti kojima se bavio pisac.

Maksimović je rekao Srni da se danas često govori da je Domanović bio savremenik, te da je mogao 130 godina unaprijed da procijeni šta će se dešavati u srpskom društvu, ali da to nije tačno, već je srpsko društvo ostalo zarobljeno u problemima Domanovićevog vremena.

“Nismo uspjeli da prevaziđemo nijedan problem koji je Domanovićevo doba na reprezentativan način obilježilo kao nedostatke tog društva”, naveo je Maksimović, koji je i srpski istoričar književnosti, kritičar i antologičar.

On je istakao da je Domanovićevo djelo prikazalo društveni život krajem 19. i početkom 20. vijeka sa svim vrlinama i manama.

“Suštinske mane tog života bile su utemeljene na političkom partokratizmu, na odsustvu demokratije i političkih sloboda, a Domanovićeva kritika je usmjerena prema narodu koji je servilan”, rekao je Maksimović.

On je naveo da je odabrao pisca Radoja Domanovića kao temu svog predavanja zbog jubileja 150 godina od rođenja pisca.

“Večerašnja tema je posvećena najznačajnijim tematskim oblastima kojima se bavi Radoje Domanović u njegovim alegorično-satiričnim pričama `Danga`, `Vođa`, `Stradija`, `Ukidanje strasti`, `Mrtvo more`, kao i u njegovim groteskno-fantastičnim pričama i slično”, rekao je Maksimović.

Radio Trebinje