23.2 C
Trebinje
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021
Naslovnica Trebinje Narodna biblioteka: Književno veče Žane Alpeze

Narodna biblioteka: Književno veče Žane Alpeze

Narodna bibliteka Trebinje sutra organizuje književno veče Žane Alpeze na kojem će predstaviti dvije knjige „Izopačeno čovječanstvo“ i „Preživjeti 21. stoljeće“.

IMG_20210609_21211.jpg

Кnjiga „Izopačeno čovječanstvo“ je skup kolumni koje je Žana Alpeza pisala za države u regiji (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija) u zadnjih godinu dana. Riječ je o psihologiji, filozofiji, problemima laži, patologije, licemjerstva i beznađa u svakodnevnom životu iz perspektive autora.

O knjizi „Preživjeti 21. stoljeće“: „Svanulo je jutro 21. stoljeća. Dan kao i svi drugi. Nema toliko dugo najavljivanog smaka svijeta ni razornih predviđanja apokalipse. Iza nas je dvadeset stoljeća, toliko događaja, ratova, bespuća, prirodnih katastrofa, različitih nemira, nesreća i sličnih događaja. A što smo mi kao napredno čovječanstvo naučili iz toga? Treba li doći i proći još ratova kako bismo mi zadovoljili svoje unutarnje demone? Može li nas spasiti napredak čovječanstva kako bismo bili bolji ljudi? Кolika je cijena koju čovjek, kroz napredak, plaća i nauči li on išta? Кaže se da svaka nova generacija donosi novitete, samo koliko smo mi, ljudi od krvi i mesa, zapravo sposobni nositi se s velikim promjenama u kratkom periodu?“

Dobitnica je mnogih nagrada, a zadnje četiri godine piše kolumne za web portale u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, te za nekoliko pisanih medija.

Početak promocije je u 18 časova u bašti biblioteke.

Rejting.info