NA NAJTEŽE MUKE STAVLJANI – Izvještaj protiv Mostarca koji je odgovoran za zatvaranje Srba, maltretiranje i silovanje

Policijska uprav (PU) Trebinje danas je Tužilaštvu BiH podnijela  dopunu izvještaja  protiv Ž.Dž.  (1959.) iz Mostara  zbog osnova sumnje da je odgovoran  za protivpravno lišenje slobode civila srpske nacionalnosti, njihovo zatvaranje i silovanje tokom 1992. Godine.

Kako se navodi u saopštenju  lice se sumnjiči da je odgovoran što je tokom  juna i jula 1992. Godine u svojstvu komadantva Vojne policije HVO-a u Mostaru, neposredno sa pripadnicima svoje jedinice učestvovao u lišenju slobode srpskih civila koje su potom zatvarali u prostorioje logora Mašinskog, Ekonomskog i Pravnog fakulterta, a zatim ih odvodili u prostorije zatvora  „Ćelovina“ u Mostaru.

Osumnjičeni je odgovoran  što je direktno učestvovao i znao za malteretiranje srpskih civila, tjelari su ih da pjevaju ustaške pjesme , da se skidaju goli, te su odvođeni na prinudni rad  da kopaju rovove na prvoj liniji fronta, zatim bili tučeni željeznim, šipkama , nogama i rukama, kundacima od pušaka  od čega bi padali u nesvijest.

„Osumničeni je odgovoran što je znao, a ništa nije preduzeo da bi spriječio silovanje M. V., te što je znao za ubijanje , mučenje, zlostavljanje  i sakaćenje civila srpske nacionalnosti“, navode u PU Trebinje.

Osumničeni se tereti da je počinio krivično djelo Zločin protiv čovječnosti i Rtani zločin protiv civilnog stanovništva.

Rejting.info