22.2 C
Trebinje
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Naslovnica Trebinje Miomir Dujanović đak generacije Tehničke škole – Ne treba odustajati od svojih...

Miomir Dujanović đak generacije Tehničke škole – Ne treba odustajati od svojih ciljeva!

Đak generacije Tehničke škole u školskoj 2022/2023. godini je Miomir Dujanović. Nakon završene Osnovne škole “Sveti Vasilije Ostroški” u kojoj je bio imalac Vukove diplome, upisao je Elektrotehničku školu smjer tehničar računarstva.

Prema riječima mladog Trebinjca, želja mu je da se u budućnosti bavi programiranjem.

Miomir dujanovic.jpg

“Kad sam upisao srednju školu znao sam šta želim i Gimnaziju nisam odabrao jer ima previše stvari koje me ne interesuju. Od malena sam zavolio programiranje i nisam se pokajao što sam izabrao Tehničku školu, a to pokazuju i rezultati u matematici jer je to jedan od glavnih predmeta”, na početku razgovora za TrebinjeLiveinfo. kaže Dujanović.

Dujanović je tokom srednjoškolskog obrazovanja učestvovao na republičkim takmičenjima iz matematike tako da je ove godine bio peti u Republici Srpskoj kao i iz informatike.

“Kroz programiranje mogu da predstavim maštu kroz virtuelnu stvarnost. Kao mali želja mi je bila da se bavim pravljenjem igrica i pravio sam iz 2D zato što je dosta komplikovano iz 3D. Više sam volio da ručno pravim igrice što bi se reklo od nule jer nisam volio da imam ništa pripremljeno nego da sam pravim kako će se kretati tijela. Na ovakav način sam fiziku i matematiku primjenjivao na djelu”, rekao je Dujanović.

Kroz četiri godine koje je proveo u Tehničkoj školi Dujanović naglašava da su te godine brzo prošle, a upoznao je mnogo novih drugara, prijatelja sa kojima je provodio vrijeme.

“Vezala nas je priča, zajedničko interesovanje. Uvijek smo imali vremena za šalu, a bili su pozitivni i druželjubivi. Kod kuće se matematika najviše trebala vježbati jer bez svakodnevnog vježbanja teško se moglo nešto postići. To vježbanje mi nije predstavljalo problem”, jasan je Dujanović.

Uz igre i video naučio je engleski jezik, a učenje u školi mu je došlo kao nadogradnja i utvrđivanje znanja. Najviše voli da čita stručnu literaturu kao i duhovne knjige, ali uvijek nađe vremena za sport, a najviše voli da igra fudbal sa svojim društvom.

Miomir Dujanović se osjeća ponosno na titulu najboljeg u Tehničkoj školi do koje nije bilo lako stići jer je bila velika konkurencija.

“Trudom, radom i upornošću se stiže do titule, ali treba nekada i rizikovati. Ako konstantno učiš sve ti manje treba vremena jer se gradivo nadovezuje jedno na drugo, ali najvažnija je organizacija vremena. Poručio bih mladima da ne odustaju od svojih ciljeva i da budu uporni u tome što se tiče škole”, naglasio je Dujanović

Želja Miomira Dujanovića je da na Fakultetu tehničkin nauka u Novom Sadu upiše softversko inžinjerstvo i informacione tehnologije