29.2 C
Trebinje
Utorak, 9 Augusta, 2022
Naslovnica Trebinje Aktiv žena SNSD-a Trebinje: Žene žrtve nasilja imaju institucionalnu podršku

Aktiv žena SNSD-a Trebinje: Žene žrtve nasilja imaju institucionalnu podršku

IMG_20211203_190701.jpg (130 KB)

Aktiv žena SNSD-a u Trebinju organizovao je večeras predavanje u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, kako bi se jačala svijest kod žena žrtava nasilja o njihovim pravima i o tome da imaju institucionalnu podršku.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Valerija Lakić rekla je da je ovaj zakonodavni organ donio zakon prema kojem se nasilje nad ženama tretira kao krivično djelo.

“Na taj način smo omogućili, poslije dugogodišnje borbe, da žene zaštitimo, a počinioce onemogućimo da čine takva djela, da to proglasimo kao društveno opasno djelo. Zakon daje nova prava i zaštitu ženama žrtvama nasilja u Republici Srpskoj”, navela je Lakićeva.

Direktor Ženskog centra u Trebinju Ljiljana Čičković rekla je novinarima da je u Republici Srpskoj zakonodavstvo relativno dobro kada je riječ o borbi protiv nasilja nad ženama, odnosno porodičnom nasilju, te da je ključna primjena na terenu.

“Ono što je veoma važno jeste mogućnost instituta osobe od povjerenja koji je novina u našem zakonodavstvu koji omogućava žrtvama da imenuju neku osobu koja će biti sa njima u kompletnom procesu i postupku koji se radi u vezi sa nasiljem u porodici”, rekla je Čičkovićeva.

Ona je napomenula da je, osim toga, procjena rizika važna stavka koja je stavljena na teret policije i koja treba da zaštiti žrtvu.

“U posljednjem periodu primijetili smo porast femicida i to je nešto na šta država treba da reaguje i da pruži adekvatan odgovor”, rekla je Čičkovićeva.

IMG_20211203_190717.jpg (189 KB)

Osim Lakićeve i Kovačevićeve, u večerašnjem predavanju učestvovale su i načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić, ljekar u Zavodu za medicinu rada Marina Ćorluka i psiholog iz Centra za socijalni rad Trebinje Branka Petković Pejović.

Radio Trebinje