27.2 C
Trebinje
Utorak, 9 Augusta, 2022
Naslovnica Trebinje Agrarni fond Grada Trebinja podijelio 90 prasića kooperantima iz ruralnih područja

Agrarni fond Grada Trebinja podijelio 90 prasića kooperantima iz ruralnih područja

Agrarni fond Grada Trebinja danas je po prvi put, u okviru projekta nabavke prasića za kooperantsku prizvodnju za tov, podijelio 90 prasića za 30 domaćinstava sa ruralnog područja.

20220627_101208.jpg (200 KB)

Vrijednost projekta je 28.431 marku.

Ovi kooperanti Agrarnog fonda su dobili po tri praseta koje će gojiti, uz uslov da potpišu ugovor o kooperantskoj proizvodnji.

20220627_100615.jpg (159 KB)

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda kaže da se ovim ugovorom kooperanti obavezuju da na kraju tovne sezone jednu svinju vrate Agrarnom fondu.

„Trebalo bi da vrate pršut, odnosno šunke, plećke, pečenicu i slaninu. Dalje ćemo to meso mi obraditi, sušiti i to će biti dovoljna količina proizvoda koje ćemo plasirati u našim ‘Hercegovačkim kućama’. Mi sada otvaramo u Beogradu i četvrti objekat ‘Hercegovačke kuće’ i trebaće nam dosta ovih proizvoda. Na ovaj način smo htjeli da tržištu ponudimo i jedan novi vid domaćih proizvoda, koje će proizvesti domaćini iz ruralnih područja“, naveo je on.

Agrarni fond se obavezao da ovim kooperantima u narednih mjesec dana obezbijedi i određenu količinu hrane za tov.

Obrad Milinić, koji je kooperant Agrarnog fonda od početka rada, ističe da je ovaj program veoma isplativ.

„Čitav život uzgajam prasiće, imam iskustva, ovo je dobra pasmina prasića. Agrarni fond nam je pomogao i sa 100 kg hrane, u startu“, kaže ovaj domaćin.

Projekat će se provoditi i narednih godina, kažu u Agrarnom fondu i navode da će se truditi da bude što više kooperanata koji će moći da se jave na ovaj javni poziv.

Agrarni fond ima preko 130 aktivnih ugovora za kooperantsku prodaju proizvoda u „Hercegovačkim kućama“, te 40 novih ugovora za proizvodnju.

Do kraja sezone očekuju da će taj broj biti znatno povećan.

20220627_100238.jpg (126 KB)

Radio Trebinje