TGT Tehnogas: Sav uvezeni i isporučeni kiseonik ima odgovarajuću čistoću

Sav uvezeni i isporučeni kiseonik zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u proteklom periodu ima odgovarajuću čistoću za upotrebu u zdravstvenim ustanovama, navedeno je u saopštenju preduzeća TGT Tehnogas, koji je potpisao direktor Stanislav Čađo, reagujući na, kako je navedeno, brojne napade i izrečene neistine.
Uzorkovanje kiseonika - Foto: RTRS

Svaki uvoz i isporuku prati odgovarajući sertifikat o usklađenosti, koji to potvrđuje. Isporuka kiseonika kupcima odvijala se u skladu sa odredbama i uslovima sadržanim u tenderima, koje su ustanove objavljivale. Pruženi nivo usluge bio je takav da je osiguravao snabdjevenost zdravstvenih ustanova i u najtežim i najkritičnijim trenucima pandemije kovida 19 – navode iz TGT-a.

Podsjećamo, Agencija za lijekove BiH je firmi TGT Tehnogas izdala Rješenje o zabrani prometa i proizvodnje medicinskog kiseonika jer, kako se navodi, ne posjeduje potrebne dozvole.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je za RTRS da ova zdravstvena ustanova ima na zalihama kiseonika do večeras.

Đajić je rekao da je UKC od firme TGT Tehnogas nabavljao kiseonik svaki drugi dan, te da firma Meser koja isporučuje medicinski kiseonik za bolnice u FBiH, nema dovoljno na stanju da bi ga dopremili i za bolnice u Srpskoj.

Nakon pritisaka opozicije o ispravnosti kiseonika u zdravstvenim ustanovama, a po nalogu Vlade, u UKC-u Republike Srpske uzet je uzorak kiseonika, koji se svakodnevno koristi u ovoj zdravstvenoj ustanovi.