Republički štab donio nove mjere: U Srpskoj se OTVARAJU TRŽNI CENTRI, usporava se proces vakcinacije građana

Nakon zasijedanja štaba za vanredne situacije dozvoljen je rad trgovačkih centara uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Republički štab donio nove mjere: U Srpskoj se OTVARAJU TRŽNI CENTRI, usporava se proces vakcinacije građana

Obavezuju se tržni centri da odrede osobu za praćenje provođenja epidemioloških mjera, sa posebnim pažnjom na broj posjetilaca, precizirala je ministarka trgovine Suzana Gašić.

– Znam da vas sve zanima rad ugostiteljskih objekta, ali je on i dalje ograničen na šaltersku prodaju hrane i pića – kaže Gašićeva.

Mjere su do 12. aprila, ali biće svakodnevno razmatrane.

Diskusije je bilo o otvaranju bašti objekata, ali procijenili smo da ipak situacija nije zadovoljavajuća za takvu odluku – precizirala je ona.

Dodala je, da je dogovorena odgoda plaćanja struje privrednim subjektima, u skladu sa zahtjevima koje upute.

Na sjednici Vlade juče je odobrena pomoć hotelima, turističkim agencijama, a na sajtu Ministarstva trgovine biće objavljen obrazac putem kojeg se mogu prijaviti.

Ministar zdravlja Republike Srpske, Alen Šeranić istakao je da su na štabu definisali način rada Domova zdravlja. Dio radnika iz Domova zdravlja moramo uputili u proces liječenja što usporava proces vakcinacije.

– Najteža situacija, po broju pacijenata na liječenju, je u Banjaluci i Trebinju. UKC će već ovog vikenda obezbijediti dodatnih stotinu kreveta u centralnom bloku za kovid pacijente – rekao je Šeranić i dodao da će kroz Kompenzacioni fond pomoći bolnici u Trebinju, za nabavku kiseonika za pacijente.

Precizirao je da se na dnevnom nivou prati broj pacijenata i slobodnih kreveta. Što se tiče vakcina, vidjeli ste da je odobreno korištenje “AstraZeneke” u BiH – kaže Šeranić, ističući da je za Srpsku dostupno više od 8.000 ovih doza.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković ističe da je epidemiološka situacija i dalje loša, napominje da je jedna petina svih oboljelih do sada bila u proteklom martu, što govori o ozbiljnosti situacije.

– Potreban nam je mnogo duži period za stabilizaciju situacije – naglasio je Zeljković.

Srpskainfo