Elektroprivreda Srpske: Nijedan predmet nije uništen u požaru

Požar koji je izbio u zgradi Elektrokrajine Banjaluka, u kancelarijama Direkcije za tržišno i javno snabdijevanje napravio je značajnu štetu, ali na sreću nije bilo ljudskih žrtava. Iako je u požaru izgorio veliki dio materijalne građe, nijedan predmet nije uništen jer Elektorprivreda Republike Srpske posjeduje bazu podataka u koju je unesena i sačuvana sva dokumentacija, saopšteno je iz ove institucije.
Požar, Banjaluka - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

– Obzirom da su nadležni organi zaključno sa jučerašnjim danom završili istražne radnje, stvoreni su uslovi da Komisija formirana od Uprave ERS danas započene sa utvrđivanjem zatečenog stanja i sačini zapisnik. Nakon toga, uništena materijalna građa biće zamijenjena novom koja je arhivirana i našoj bazi podataka i u nadležnim sudovima, i nastavljeni svi pokrenuti procesi – navode u saopštenju.

Zahtjev upućen sudovima, a koji se odnosi na odobrenje privremenog prekida svih parničnih postupaka pokrenutih od strane Direkcije za javno snabdijevanje električnom energijom kupaca – kancelarije Banjaluka kao tužioca, i obustavu zakazivanja ročišta, navode, odnosi se samo na period do uspostavljanja procesa rada u novim prostorijama, o čemu će, kako ističu, blagovremeno biti obaviješteni, kako građani, tako i nadležne institucije.

– Obzirom da sudovi od ERS koji je u pomenutim sporovima tužilac , vrlo često traže dodatne podneske i dokumentaciju sa kratkim rokom postupanja, pravovremeno smo se obratili istim kako Elektroprivreda Republike Srpske ne bi imala dodatne materijalne troškove zbog kašnjenja koje su uzrokovale objektivne, nepredviđene okolnosti tj. požar. Većina sudskih procesa odnosi se na tužbe prema neplatišama električne energije i oni će biti nastavnjeni u najskorijem mogućem roku – ističe se u saopštenju.

Do ponovnog uspostavljanja rada, za portebe Direkcije za tržišno i javno snabdijevanje MH ERS je obezbijedio zamjenske kancelarije u kojima će biti obavljani svi tekući poslovi.

– Normalizaciju rada i svih procesa očekujemo krajem sledeće sedmice – piše u saopštenju.