29.2 C
Trebinje
Utorak, 9 Augusta, 2022
Naslovnica Republika Srpska BRAVO Gimnazijalka Doroteja Radanović druga na literarnom konkursu povodom Dana Republike Srpske

BRAVO Gimnazijalka Doroteja Radanović druga na literarnom konkursu povodom Dana Republike Srpske

IMG-282acb775b863dbae298a1513bcf797a-V.jpg (155 KB)

Doroteja Radanović, učenik prvog razreda Gimnazije “Jovan Dučić” iz našeg grada, osvojila je drugo mjesto u konkurenciji 68 literarnih radova iz 27 srednjih škola, na konkursu za izbor najboljih učeničkih likovnih i literarnih radova na temu “Republika Srpska”, koji su, povodom obilježavanja 30. rođendana Republike Srpske, raspisali Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod.

U konkurenciji 537 likovnih radova iz 33 škole, pohvaljeni su radovi Anđele Ilić i Vedrane Bokun, pod mentorstvom prof. Dragane Sandić, koji pohađaju prvi, odnosno drugi razred trebinjske Gimnazije.

Doroteja navodi da je srećna i ponosna zbog velikog uspjeha.

“Veoma sam srećna i zadovoljna što ja baš moj rad nagrađen u ovako jakoj konkurenciji. Hvala mome mentoru, prof. Tatjani Luburić što me pozvala da učestvujem na konkursu. Napisala sam pjesmu u prozi, u akrostihu i svakim novim slovom javljala se nova ideja. Ovaj rad je poruka mladim generacijama da, ma gdje da odu, ma gdje da ih život odnese, treba da znaju ko su i odakle su”, poručuje za Radio Trebinje talentovana gimnazijalka.

Njen mentor, prof. srpskog jezika Tatjana Luburić ističe da je uspjeh tim veći jer je Doroteja tek prvi razred naše Gimnazije.

“Ovo je zaista veliki uspjeh, konkurencija je bila izuzetno jaka, pristiglo je ukupno 68 radova iz cijele RS. Uspjeh je tim veći ako se uzme u obzir da je Doroteja tek prvi razred, a pravo učešća imali su učenici od prvog do četvrtog razreda srednjih škola. Kao njen mentor i profesor, ponosna sam i srećna zbog njenog uspjeha, uvjerena sam da od ovako talentovane djece možemo očekivati još mnogo“, kaže prof. Luburić.

Dodaje da je Doroteja posvećen učenik, koja naročito voli i njeguje srpski jezik.

“Ona je još od osnovne škole nagrađivana, ne samo za literarne radove već i za recitovanje. Učestvovala je i na republičkom takmičenju iz srpskog jezika, nakon što je bila najbolja na regionalnom nivou”, navodi za Radio Trebinje prof. Luburić.

Za najbolje učesnike konkursa i njihove mentore, dodaje, u Foči će biti upriličen prijem i dodjela prigodnih nagrada povodom Dana Republike Srpske, a nagrađeni radovi biće uvršteni u prigodan zbornik Republičkog pedagoškog zavoda.

Pobjednik republičkog literarnog konkursa, u kategoriji srednjih škola, je Maja Milošević, učenik četvrtog razreda Medicinske škole Banjaluka, a treće mjesto osvojio je Slobodan Drljača, učenik Gimnazije “Petar Kočić” iz Banjaluke.

Među 1.237 likovnih radova iz 126 osnovnih škola, pohvaljeni su radovi Lare Grk, učenika devetog razreda Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Berkovića i Igora Samardžića, koji pohađa istoimenu osnovnu školu u Bileći.

Od 487 radova iz 118 osnovnih škola, najbolji literarni rad napisala je Aleksandra Vukadinović, učenik devetog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” iz Zvornika, drugi je bio Danijel Miljatović, učenik škole “Branko Ćopić” iz Donjih Agića u Novom Gradu, a treće mjesto pripalo je Teodori Pejičić, učeniku devetog razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” u Suvom Polju, u Bijeljini.

Nagrađeni rad:

REPUBLIKA SRPSKA

R ecite svojim unucima da je hrabro odbranjena, krvlju zalivena, srcima stvarana, u duši čuvana. Naša je, mala ali jaka i snažna, šibana jezicima moćnika, istina na vjetrometini istorije.

E ntitet, kažite im, u stvari država, čvrsta, stamena, od kamena i rijeka sazdana. Nebo slobodarsko plave boje, najljepši je njen plašt.

P okažite im ga, i sve zvijezde njegove, a posebno one najsjajnije, visoko, u kojima su utkani životi onih koji nam slobodu donesoše.

U  ruke im stavite jabuku, rumenu i jedru, da je čuvaju poput najveće dragocjenosti, u njedrima.

B udite dostojni, i vi i vaši pupoljci, svojih predaka, njihove bijele košulje, čizme, šinjela i ordenja.

L ikujte, svakog  9. januara, slavite odbranu, pobjedu i slobodu.

I , to ne zaboravljajte, ma gdje da odete, u Hercegovinu, Krajinu Posavinu, Semberiju, Romaniju.

K ud god krenuli, sjećanja ponesite  u njedrima, ušuškana u bakinoj bijeloj maramici, u kojoj je, za nas, krila bombone.

A , kada vas upitaju odakle ste, iz njedara, dubine duše, najljepše riječi ćirilične izvucite, ispričajte gdje miriše domaći hljeb, sunce najjače sija, planine grle rijeke, jezera i polja.

 S rcem ispisanu istoriju pripovijedajte! Ona je najistinitija i najčistija! Tri decenije stvarana na kostima i nejakim plećima, ostala i opstaje.

R eci unucima, da su polja okružena zlatnim, plodnim hrastovim vijencem, zlatnom krunom i trobojkom, grbom našim i čašću našom.

P ričaj im, svake večeri, umjesto priče za laku noć, o hrabrim gorštacima i ljutim Krajišnicima.

S amo, ne zaboravite, ni majke što su na pragu ispraćale i dočekivale junake, u rukama držeći čašu toplog mlijeka i umotane vunene čarape.

K oje su, krijući suzu u oku, bodrile jedna drugu, u nadi da će doći sloboda.

A, došla je i traje 30 godina- neka živi i raste!

Unuci naši, ona, naša REPUBLIKA SRPSKA!