10 C
Trebinje
Nedjelja, 7 Marta, 2021
Naslovnica Republika Srpska Baka Milica iz gatačkog sela Stepen za svoj 92. rođendan oplela čarape...

Baka Milica iz gatačkog sela Stepen za svoj 92. rođendan oplela čarape cijelom selu

Baka milica gacko.jpg

Milica Mika Andrijašević iz sela Stepen kod Gacka prije nekoliko dana napunila je 92. godine, a u znak pažnje prema svojim komšijama skoro svim kućama u selu gdje živi poklonila je po nekoliko čarapa koje je sama isplela.

Baka Mika Andrijašević sem komšija čarape je poklonila i članovima svoje porodice i to kaže u znak zahvalnosti jer je svi oni paze.– Svakome ko mi je valjao isplela sam mu čarape. Ne znam koliko sam ih oplela, a ja za jedan dan i noć završim čarapu. Sjedim tu, najčešće sa svojim bratićem Draganom, gledam serije i pletem. Ne znam koliko sam ih do sada isplela, ali ima ih i kod moje rodbine u Beogradu i Novom Sadu – rekla je baka Mika.

Ovu staricu vedrog osmijeha život nije mazio. Dobro se sjeća Drugog svjetskog rata, rano je ostala udovica, a i sama je bila teško bolesna prije oko 40 godina kada su je doktori otpisali.

– Imam slabe bubrege i veliki pritisak i to me muči. Dok mi je muž bio živ 34 dana sam ležala u bolnici u Mostaru. Tada su mi rekli da sam gotova, da više ne smijem nogom na hladnu zemlju stati i sjesti na kamen. Međutim, sve sam to radila jer mi je takav život bio, pogotovo kada smo gradili kuću. Eto, ni doktori nisu uvijek u pravu – dodala je Milica.

Baka Mika živi od svog rada i sa 92 godine. Kako ističe, porodica je pomaže, a upravo zbog toga srećna je i kaže da živi lijepo. Zimi najviše plete i sprema se za proljeće kada slikede radovi u domaćinstvu.

– Fino ja “preturam”. Baštu sam uvikek sadila, istjeram sama đubre sa kolicima, iskopam, posadim i imam dovoljno. Tu je moja porodica, tu su i komšije i svi me gledaju kao svoju majku. Tako je od 1956. godine kada sam došla na Stepen i zato sam im svima zahvalna – ističe ova divna starica.

Novosti