Za mjesec dana hvatanja “morskih čudovišta” može se zaraditi 32 prosječne plate u BiH

Godinama unazad teška situacija u Bosani i Hercegovini natjerala je veliki broj građana da, u potrazi za egzistencijom i bilo kakvom zaradom, odlazi u inostranstvo.  Zvaničnih podataka o egzodusu nema, već na masovni odlazak uglavnom ljudi u punoj radnoj snazi ukazuju istraživanja nevladinog sektora. Prema podacima Unije za održivi povratak samo od početka godine Bosnu i Hercegovinu napustilo je više od 30.000 ljudi.Mnogo je i onih koji u potrazi za zaradom odlaze kako bi radili sezonske poslove.

Na internetu se mogu naći različite ponude za posao, od berača jagoda u Finskoj, fotografa na kruzerima, lovaca na krabe, ribolovaca na Sjevernom moru, do građevinskih radnika u Azerbejdžanu, piše Avaz.

Radnici iz BiH se u velikoj mjeri odlučuju i za sezonski rad na moru, u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, ali ne raspolažu podacima o tačnom broju radnika jer nemaju sporazume o sezonskom zapošljavanju. Najtraženiji poslovi među građanima su u turističkoj, ugostiteljskoj i građevinskoj djelatnosti. No, poslodavci širom svijeta nude mnogo više za one koji su za dobre plate spremni na rizik.

Lov na krabe u Beringovom moru kod Aljaske predstavlja jedan od najopasnijih, ali i najisplativijih poslova koji podrazumijeva 24-satno radno vrijeme u teškim vremenskim uslovima.

Lovci na krabe, osim s opasnim ulovom, moraju se boriti i sa 15 metara visokim hladnim valovima, vjetrom koji dostiže 130 kilometara na sat, mećavama. U sedam dana strada najmanje jedan ribar.

Plaći za ovaj opasni posao zavise od dnevnog prinosa i tržišnih cijena. Prema podacima Zavoda za statistiku rada srednja satna nadnica radnika u ribarstvu iznosila je 13,72 dolara po satu (24 KM). Kapetani brodova za rakove mogu zaraditi više od 200.000 dolara godišnje (350.902 KM), a članovi posade mogu zaraditi čak 50.000 dolara (87.725 KM) tokom tromjesečnog radnog perioda. Često se troškovi života plaćaju tokom ribolovne sezone.  Za samo mjesec hvatanja „morskih čudovišta“ može se zaraditi približno 32 prosječnih mjesečnih plata u BiH.

Srpskainfo