Evo kakav “CV” je potreban da bi neko postao KIMOV TELOHRANITELJ! Klint Istvud kao INSPIRACIJA! /FOTO/

Slika telohranitelja koji trče pored vozila severnokorejskog lidera izazvala je veliku atrakciju prošle godine u Singapuru, gde je Kim Džon Un bio u poseti povodom samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

U knjizi “Božanski savršena sudbina briljantnog druga Kim Džong Una”, dopisnik “Vašington posta” Ana Filfild otkriva da je “Kim dobio ideju za ljudski štit od Klinta Istvuda”.

– Kao dečak je gledao film “Na liniji vatre” (In the Line of Fire), u kome Istvud glumi agenta američke obaveštajne službe koji je čuvao Džona F. Kenedija, kada je ubijen 1963. godine. Istvudov lik i drugi agenti trče pored predsednikovih kola – objašnjava autorka u knjizi.

kim

Foto: Profimedia

Izuzetno je teško postati telohranitelj severnokorejskog lidera. Prema rečima Lij Jong Guka, telohranitelja pokojnog Kim Džong Ila, oca sadašnjeg lidera, “to je teže nego provući se kroz iglene uši”.

a

Foto: Profimedia

Kandidati se biraju iz redova vojske i moraju da polože niz testova (ocenjuju se zdravlje, vid, izgled, ličnost, porodična istorija), otkriva knjiga.

– Lica zadužena da čuvaju briljantnog druga moraju da imaju izvrsne političke preporuke i potiču isključivo iz najlojalnijih porodica – navodi se u knjizi.

Oni moraju biti slične visine kao i Kim i spadaju u grupu retkih građana koji smeju da nose oružje u njegovoj blizini.

Telohranitelji moraju da budu odlični strelci, da znaju tekvodno, veštnu bacanja noževa, da budu dobri plivači i znaju marševski korak, otkriva bivši telohranitelj Kimovog oca, ističući da je ipak najvažnije da budu lojalni.

Iako su naoružani, telohranitelji se uglavnom oslanjaju na sposobnost opažanja i ne-smrtonosne metode – ruke i telo – kada treba da se izbore sa opasnostima.

Telohranitelji su u sastavu Vrhovne stražarske komande, koja ima oko 100.000 pripadnika.

Da bi zaštitila vođu, Severna Koreja primenjuje specijalne mere, uključujući i probanje

hrane pre nego što mu bude poslužena i nošenje njegovog ličnog toaleta kud god otputuje kako strane vlade ne bi mogle da analziraju njegov DNK i utvrde od kakvih bolesti eventualno pati.

SD