EPOHALNO OTKRIĆE KOD ALEKSANDROVCA: Pronađena figurina stara 6.500 godina! /FOTO/

Otkriće važno za svetsku naučnu javnost, kaže za arheolog Sanja Crnobrnja-Krasić, koja je pronašla veneru, ali i žrvanj i ostatak praistorijske peći.

Figurina boginje plodnosti stara 6.500 godina nađena je na lokalitetu Vitkovačko polje, 4 kilometara od Aleksandrovca. Monumentalnu boginju od pečene gline iz mlađeg neolita otkrila je arheolog Sanja Crnobrnja-Krasić zadnjeg dana zaštitnih istraživanja na terenu, koja su pre mesec dana otpočela zbog izgradnje lokalne kanalizacije!

Ovo je, ujedno, četvrta monumentalna venera nađena na lokalitetu,a prva nakon davne 1969,kada su arheolozi pronašli čuvene antopomorfne skulpture “Lejdi of Aleksandrovac” (Miladija), “Venus de Župa” (Ružica), “Madam de Vitkovo”(Grozdana),kao i veneru – “Madam de Venčac”.

Izvađena je figurina iz zemlje, koja prema objašnjenju stručnjaka, pripada vinčanskoj kulturi i potiče iz perioda od 3.500 do 4.500 godine p.n.e. Gornji deo tela boginje nađen je u celini, dok su glava i noge bili odvojeni.

– Da nije bilo namere da se sprovede kanalizacija, mi se danas ne bi upoznali sa ovom predivnom venerom-kaže arheolog Sanja Crnobrnja-Krasić,viši kustos Zavičajnog muzeja Župe, koja je istraživala na terenu uz monitoring kolega iz Kruševca i Beograda.

– Nadam se da ćemo ponovo dospeti u pravu žižu naučne javnosti. Govorimo o vremenu kada se dogodila prva industrijska revolucija, kada ljudi prestaju da budu lovci, osnivaju naselja, počinju da se bave poljoprivredom. Za bolje useve molili su se boginjama plodnosti poput ove.

Kako smo se uverili na licu mesta, osim venere, u okviru istog iskopa pronađen je i monumantalni žrvanj za mlevenje hrane, kao i ostatak peći sastavljene od dve podnice i 20 centimetara savijene polomljene keramike, koja je služila kao termička-tampon zona.

– Smatra da je verovatno Vitkovačko polje, koje zauzima unikatno mesto u sklopu vinčanske kulture,praistorije Srbije i sveta, bilo religiozni centar perioda o kojem je reč-iznosi arheolog Sanja Crnobrnja-Krasić,dodajući da se nada da će lokalitet konačno dobiti podrške nadležnih institucija, pre svega Ministarstva kulture za ozbiljna sistematska istraživanja.

SD