Zaražene dvije radnice Beme, zaustavljena proizvodnja

Fabrika obuće “Bema” Banjaluka danas je zaustavila proizvodnju na preporuku Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka, nakon što je utvrđeno da su dvije radnice zaražene virusom korona, rekao je Srni tehnički direktor ove fabrike Marinko Umičević.

Umičević je naveo da je sinoć od Štaba dobio informaciju da su dvije radnice iz Laktaša, koje su već 12 dana na bolovanju i nisu bile u kontaktu sa drugim radnicima Beme, pozitivne na virus korona.

Prema njegovim riječima, danas su sve radnice fabrike vraćene kućama i do 20. aprila će biti na kolektivnom godišnjem odmoru.

On smatra da je za Bemu od izrazitog značaja što su dobili tu informaciju, kako bi mogli djelovati u skladu sa preventim mjerama.

– Veoma je važna samosvjesnost i pitanje kolektivnog zdravlja u teškoj situaciji poput ove. Radnicama oboljelim od virusa korona je uplaćena jednokratna pomoć i na raspolaganju smo im do okončanja borbe sa ovim virusom – naveo je Umičević.

On je naglasio da će Bema zbog pandemije virusa korona pretrpjeti ogromne finansijske gubitke, ali da će, kao i do sada, naći način da ih sanira, konstatujući da je, ipak, zdravlje zaposlenih na prvom mjestu.

Povodom tvrdnje poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draška Stanivukovića da je imao dobre namjere kada je riječ o pomoći Bemi i njenim radnicima, Umičević je naglasio da “ukoliko je Stanivuković zaista imao dobre namjere, mogao je to učiniti na mnoštvo drugih načina, a ne isključivo stvaranjem negativnog publiciteta u medijima”.

– Prikupljanje političkih poena u ovoj, vanrednoj situaciji, krajnje je degutantno i maliciozno. Preduzećemo sve mjere da radnici Beme sačuvaju zdravlje usljed pandemije, ali i da budu sačuvana radna mjesta i ugled firme od negativnih pojedinaca – naglasio je Umičević.

Srna