Vladika Grigorije u Podgorici: Pobjednik se već zna! Vi ste najživlja Crkva u Evropi

Vladika Grigorije došao je večears u Podgoricu kako bi podržao episkope, sveštenstvo i vjerni narod i prenio im molitvenu podršku više od 600.000 srpskih pravoslavnih vjernika čiji je episkop u Njemačkoj.

– Braćo i sestre ja sam došao samo iz jednog razloga – danas je najveća čast za svakog pravoslavnog hrišćanina, čovjeka, da bude u Crnoj Gori. Bilo je i neko vrijeme kad smo mi koji smo porijeklom iz Crne Gore prestali da se hvalimo time, ali sada je ponovo velika pohvala svakome ma gdje da živi na svijetu da se pohvali da je porijeklom iz Crne Gore. To je zato što ste vi najživlja Crkva živoga Boga danas u Evropi – poručio je vladika Grigorije sabranom narodu koji je sa oduševljenjem primio njegove riječi.

Grigorije je istakao da u Njemačkoj živi biše od 600.000 pravoslavnih Srba i oko 3.000.000 pravoslavnih hrišćana koji se dive borbi srpskog naroda u Crnoj Gori:

– Oni se dive vašoj borbi za slobodu, za najviše hrišćanske vrijednosti, za civilizacijsko dostignuće koje je utemeljeno na hrišćanstvu, dive se i mole se. I prema tome nije moguće da mi budemo poraženi, jer ko je sa Hristom zna da Hristos pobjeđuje – naglasio je vladika Grigorije.

Vladika je rekao da ono što je najdivnije ovih dana jeste to što su pravoslavni vjernici u Crnoj Gori vratili dostojanstvo srpskom narodu u Evropi.

– Niko više na nas ne može da pokazuje kao na divljake, nego kao na ljude koji se bore dostojanstveno za pravdu, za hrišćansku pravdu i hrišćanske vrijednosti na hrišćanski način. To je velika nada za sve nas i zato sam morao biti večeras ovdje kao episkop našeg naroda tamo, ali i kao neko ko je zahvalan vama što ste bili s nama kad je bilo nama teško u Hercegovini i u Bosni i u svim krajevima gdje živi naš narod – rekao je Grigorije.

Vladika je objasnio da ne postoji nijedna Crkva, nijedan grad u toj velikoj zemlji u koju sad svi žele da idu iz raznih razloga, a najviše iz razloga što postoji zakon o neotuđivoj vjerskoj slobodi i podsjetio da su Nijemci međusobno ratovali trideset godina, da bi na kraju shvatili da nema ništa važnije ni vrednije od ljudske ličnosti i da je najveći ljudski grijeh gaziti bilo čiju slobodu.

– Oni su kao što znate stravično griješili jedni prema drugima i iz tih stravičnih grešaka izvukli pouku. I mi moramo da izvučemo pouku iz naše istorije, ali daj Bože da ne bude nijedne kapi ni znoja, ni suza, ni krvi, jer je ova zemlja utemeljena od Nemanjića, od Petrovića, utemeljena na Novom zavjetu i utvrđena na Kosovskom zavjetu i ne može ova zemlja biti ništa drugo do ono što je, a ona je zemlja Svetog Save i vladika Rada, a vi ste njihov narod braćo i sestre i ova je stvar samo između vas i Boga, nije više važan tu ni jedan čovjek, niko nije bitan osim vas kao naroda Božijeg i Boga živoga i zato je već jasno ko je pobjednik – poručio je vladika Grigorije narodu koji se sabrao na platou ispred Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, nakon čega je u kripti hrama održao predavanje o temi “Vjera i izazovi savremenog doba” a uz predavanje predstavio i svoju novu knjigu “Gledajmo se u oči”, o kojoj je osim njega govorio i profesor Bogoljub Šijaković.

Rtrs