(UŽIVO) Počeo rat između Azerbejdžana i Jermenije: Predsednik Azerbejdžana najavio sukob do istrebljenja

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Bakua od kraja rata 1994. godine.

U spornom regionu Nagorno-Karabaha jutros je ponovo izbio sukob Jermenije i Azerbejdžana, a jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska helikoptera. Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Jermenija - Azerbejdžan
Predsednik Azerbejdžana Alijev: Imamo mrtve, krećemo u ofanzivu

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je, povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja.

– Jermenske snage su jutros počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja. Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra. To je još jedna vojna provokacija Jermenije – rekao je Alijev.

Kako je istakao, Azerbejdžan neće ostati nem na delovanje Jermenije.

– Trenutno su u toku napadi na položaje protivnika, uništena je vojna tehnika – rekao je Alijev.

Predsednik Jermenije: Branićemo slobodu i čast naše domovine

Ako Azerbejdžan želi rat – dobiće ga, poručio je lider Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan u obraćanju građanima posle najnovije eskalacije u tome regionu.

– Moramo časno da branimo slobodu i čast naše domovine. Neka nas ne slome ni žrtve ni gubici – rekao je on.

Turska staje na stranu Azerbejdžana

Ankara podržava Baku i osuđuje najnovije akcije Jermenije u Nagrono-Karabahu, izjavio je danas zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Kalin je na Tviter nalogu napisao da Turska oštro osuđuje napad Jermenije na Azerbejdžan. On je ocenio da je Jermenija ponovo prekršila međunarodno pravo i pokazao da joj nije u interesu mir i stabilnost.

– Turska je potpuno solidarna sa Azerbejdžanom i bezrezervno podržava pravo na samoodbranu – napisao je Kalin.

Raznet azerbejdžanski tenk

Pojavio se video raznošenja azerbejdžanskog tenka od strane snaga Jermenije.

Stravičan prizor, tenk je raznet u paran parčad, ostaci lete visoko u vazduh. Jermenija je proglasila ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Crvena zvezda ne putuje u Jermeniju

Fudbaleri Crvene zvezd je treblao je u četvrtak od 16 časova u Jermeniji da igraju protiv Ararata odlučujući meč za plasmana u Ligu Evrope, ali kako trenutno stvari stoje od te utakmice u Jerevanu neće biti ništa. UEFA će morati pod hitno da pronađe novo mesto za odigravanje meča.

SD