U Srbiji ponovo rade auto-škole: Obuka pod punom zaštitnom opremom, počinju polaganja

U nekim gradovima i mestima još uvek nema odobrenja lokalne policijske uprave, negde u učionici može da bude i 10 kandidata, a negde samo dvoje

Redovno polaganje teorijskog i praktičnog dela ispita u auto-školama u Beogradu počinje u petak, uz obavezno poštovanje svih mera zaštite i za kandidate i za instruktore, saznaju Novosti.

Nova pravila, čiji je cilj da zaštite zdravlje ljudi, donose i nove probleme. Škole u prestonici moraju da obezbede četiri kvadratna metra po osobi za polaganje teorijskog ispita. To znači da će im biti potrebno znatno više termina da bi organizovali proveru znanja, a koliko više, to zavisi od veličine učinioce koju imaju i broja polaznika koji polažu test. U toku dana će sedam kandidata moći da izađe na praktični deo ispita.

Prethodno je od 21. aprila, ublažavanjem protivpandemijskih mera, omogućeno održavanje obuke. Lokalne policijske uprave procenjuju situaciju na terenu i daju precizna uputstva školama, objašnjava Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.

– U nekim lokalnim samoupravama u Srbiji je već dozvoljeno polaganje ispita i održava se pod punom zaštitnom opremom – kaže Rašeta. – S druge strane, u nekim gradovima i mestima još uvek nemaju odobrenje policijske uprave za to. Negde u učinici može da bude i 10 kandidata, a negde samo dvoje, zavisi od tumačenja lokalne policije.

Sve škole su dužne da se pridržavaju zaštitnih mera i tokom obuke i za vreme polaganja ispita. Miljan Marković, direktor jedne beogradske auto-škole, kaže za Novosti da poštuju preporuke.

Ispred učionice imamo dezo-barijeru, redovno dezinfikujemo sve predmete i provetravamo prostorije, a maske i rukavice nose svi, kandidati, predavači i instruktori – ističe Marković. – Posle svakog časa dezinfikujemo i vozila i simulator na kojima obavljamo obuku.

Za sve škole, koje su bile zatvorene duže od mesec dana, ovo je bio posebno težak period, ali situacija ni sada nije znatno bolja. Problem u većim gradovima, posebno Beogradu, jeste i dolazak kandidata na pohađanje obuke, jer to mogu samo oni koji stanuju u blizini ili imaju nekog da ih doveze. Gradski autobusi u prestonici, u prvoj fazi, prevoziće samo zaposlene tako da ni ta okolnost neće popraviti situaciju.

(Telegraf.rs)