14.2 C
Trebinje
Petak, 29 Marta, 2024
Naslovnica Vijesti U nedostatku domaćih radnika – Turci postavljaju pločice u novogradnji u...

U nedostatku domaćih radnika – Turci postavljaju pločice u novogradnji u Trebinju

 

Trebinjski građevinari već odavno, zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, zapošljavaju radnike iz drugih krajeva BiH, a na građevinama odnedavno rade i majstori iz Turske, piše “Srpskainfo”.

kranovi.jpg

Jedna od najvećih građevinskih firmi u Hercegovini angažovala je podizvođača radova za keramičke poslove na velikom gradilištu u Trebinju.

Firma iz Sarajeva dovela je petnaestak Turaka da postavaljaju pločice i rade drugu keramiku. Prva grupa je došla prije dvadesetak dana, a prije nekoliko dana stiglo je još nekoliko Turaka. Sa radnicima je u Trebinje došao i prevodilac.

Firma iz Sarajeva smjestila je keramičare, koji po prvi put na trebinjske građevine dolaze iz druge evropske države, u jedan privatni objekat u Trebinju.

– Naša firma angažuje podizvođače za pojedine poslove. Angažovali smo firmu iz Sarajeva za keramičke poslove. Ova firma je dovela radnike iz Turske i oni rade na našem gradilištu – potvrdio je sagovornik Srpskainfo.

Zanimanje keramičar u Trebinju je vrlo rijetko, jer nikada nije postojanja srednja škola koja bi obrazovala ove majstore.

Prije petanestak godina međunarodne organizacije, koje su boravile na ovim prostorima, organizovale su različite kurseve za zanate, između ostalog i za keramičare.

– Na evideniciji trebinjskog biroa nema građevinskih radnika. Evidentirani su samo jedan stolar, moler i farbar – kaže Dragan Popović, direktor trebinjske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS.

On objašnjava da su među nezaposplenima na trebinjskom birou, uglavnom, oni koji srednje škole završavaju u Trebinju.

– U Trebinju nema takvih zanata. Povremeno se otvori odjeljenje građevinske škole koja obrazuje građevinske tehničare. Od zanatlija najviše je onih mašinske struke, jer su ta zanimanja postojala u trebinjskim srednjim školama – ističe Popović.

Trebinje je posljednjih godina veliko gradilište, stambeno-poslovni kompleksi grade se u svim djelovima grada, a zbog manjka radne snage poslovi kasne.

Otvaranjem tržišta EU i poslova u susjednom Dubrovniku građevine napuštaju majstori i za boljom zaradom odlaze u susjedstvo, pa su građevinari prinuđeni da majstore dovode iz drugih krajeva BiH ili angažuju cijele firme za pojedine poslove.

Direktor trebinjske Tehničke škole Darko Rakić rekao je za Srpskainfo da je najveći problem što svršeni osnovci i njihovi roditelji nisu zainteresovani za zanate.

– Građevinski tehničar, odnosno četvorogodišnje školovanje je jedino za šta su zainteresovani osnovci. Slično je i u drugim tehničkim naukama; odjeljenja gdje se obrazuju buduće zanatlije nisu popularna. Jedno kombinovano odjeljenje svake godine upišemo u posljednjem upisnom roku– objašnjava on.

Rakić dodaje da se prije određivanja zanimanja za narednu školsku godinu rade ankete među osnovcima, ali ove godine nijedan učenik nije bio zainteresovan za zanimanja bravar, armirač ili tesar.

– Od Zavoda za zapošljavanje i poslodavaca dobili smo informaciju da treba zidara, armirača, tesara, kamenorezaca, postoji i spremnost poslodavaca da obezbijede učenicima praksu, ali interesovanja za te zanate nema – ističe Rakić.

Ko su kupci

U prošloj godini u Trebinju je izgrađeno 5 novih stambenih jedinica, u izgradnji je bilo 7, a u ovoj godini počela je gradnja novih stambeno -poslovnih kompleksa.

Stanove u Trebinju kupuju i stranci, a među kupcima ima i poznatih ličnosti iz javnog života. Ovih dana pojavila se informacija da je stan u novom trebinjskom naselju u centru grada kupila i bugarska ambasadorka u BiH Avgustina Cvetkova Karabaševa.