U Bileći održana tradicionalna cicvarijada /VIDEO/

Thumbnail
Cicvara se u Bileći danas kuvala na sve strane. Desetak ekipa odmjerilo je snage na popularnoj “Cicvarijadi”. Kajmaka i sira nije smjelo zafaliti jer su to glavni sastojci. Svaki kuvar ima tajnu, neke smo i otkrili.

Dobre cicvare nema bez pravog i domaćeg sira i kajmaka. Najveća tajna je u vještoj ruci i dobrom mješanju.

“Dobro, treba malo i iskustva, ali, boga mi, bez kajmaka, kakav je moj u šerpi, ja mislim da ne može promašiti”, kaže Anđelka Vuković iz Bileće.

“Stavila sam zejtin, svašta, ne znam. Ma šta ima da ispadne, da pobijedim, samo da se ja još malo potrudim”, kaže Pauna Karanović iz Vrnjačke Banje.

Gačani su sve nade polagali u njihov kajmak, Nevesinjci u dobro raspoloženje, a Bilećani u tradiciju. Danas je dokazano da dobru cicvaru ne prave samo Hercegovke. Na crtu im je stao i jedan kršni Hercegovac.

“Osnovno je da čovjek nije jado kada pravi cicvaru da stavi u nju da valja i to je to. Žene bolje miješaju, ali sumnjam da će napraviti bolju od mene”, tvrdi Željko Glušac.

Cicvara je tradicija na jugu Srpske. Sprema se samo za velike praznike i ugledne goste. Na četvrtoj bilećkoj “Cicvarijadi” sreća je poslužila Nevesinjce. Kajmak im je pustio maslo, a njihova cicvara je bila i najukusnija.

ATV