U BiH će vakcina protiv korone biti besplatna

Vakcine protiv virusa korona koje bi trebalo da stignu u BiH u prvom kvartalu naredne godine biće besplatne, potvrdili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Ministarstva zdravlja FBiH.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da će vakcina koja dođe morati da bude bezbjedna, kvalitetna i efikasna.

“Koja konkretno vakcina će biti dostupna u RS u ovom trenutku se ne može precizirati s obzirom na to da COVAX mehanizam međunarodne nabavke vakcine podrazumijeva nabavku od svih proizvođača koji dobiju adekvatan sertifikat o bezbjednosti i kvalitetu vakcine”, kazali su iz ovog ministarstva za “Nezavisne novine”.

Podsjećaju da je Institut za javno zdravstvo RS u avgustu pripremio plan vakcinacije protiv kovid-19 u RS uzimajući u obzir preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, a koji će se sprovoditi kad vakcina bude dostupna u Srpskoj.

“Kod izrade ovog plana uzeto je u obzir da vakcinom prvo treba da budu obuhvaćene određene osjetljive grupe stanovnika, kao što su osobe sa različitom vrstom hroničnih oboljenja koje su faktor rizika za kovid-19, osobe starije od 65 godina, zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za starija lica i drugim ustanovama za smještaj i dugotrajnu njegu, kao i korisnici ovih ustanova, te druge kategorije lica koja obavljaju poslove od javnog značaja”, ističu iz nadležnog ministarstva.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva kažu za “Nezavisne” da će vakcine protiv kovida-19, za koje se FBiH pribilježila putem COVAX mehanizma i čija se nabavka finansira sredstvima iz budžeta FBiH, biti besplatne za građane.

Ednan Drljević, infektolog u Opštoj bolnici “Abdulah Nakaš” u Sarajevu, smatra da vakcina protiv kovida-19 stiže kasno u BiH i u malim količinama.

“Stav struke je da bismo zaista imali kvalitetnu vakcinaciju imunitet mora imati bar 50 odsto stanovništva. Tako je u svim zemljama Evropske unije”, ističe Drljević za “Nezavisne”. Prema njegovim riječima, što se veći broj stanovnika vakciniše sigurno je da će se brže oporaviti i privreda.

“Ali i samo psihičko stanje stanovnika biće bolje i onda je logično da će ljudi nastaviti sa normalnim životom”, pojašnjava Drljević.

Sanjin Musa, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, najavio je da će prioritetna grupa za vakcinaciju biti zdravstveni radnici, ranjive grupe i osoblje koje se brine za njih.

“Ranjive grupe su lica starija od 65 godina u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje, starija lica i lica koja imaju hronične bolesti, a koja imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda”, rekao je Musa.

Govoreći o vakcinama protiv virusa korona, Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kaže da je teško reći kada će biti kod nas na tržištu, ali da će, kada dođe, proći sve regulatorne provjere.

“Izvjesno je da će u Srbiju stići ruska vakcina sputnjik 5. Takođe, aktuelna je i kineska vakcina, a i Indija proizvodi vakcine. Očekujem da će na tržištu biti nekoliko njih. Neprovjerena vakcina sa nekog sumnjivog tržišta sigurno neće doći u našu zemlju”, rekao je Škrbić.

U BiH u petak je registrovano 1.907 osoba pozitivnih na virus korona, od čega je u FBiH 832, u RS 383 i u Brčkom 39, a prijavljeno je 53 smrtnih slučajeva, od čega je 28 u RS, u FBiH 24 i jedna u Brčkom.

“Polako idemo ka kolektivnom imunitetu”

Ranko Škrbić je izjavio da je na bazi 500 uzoraka ispitanika u okviru serološkog ispitivanja oko 20 odsto seropozitivno, odnosno imaju antitijela.

“To je dobra brojka i polako idemo ka kolektivnom imunitetu”, rekao je Škrbić i dodao da su stigli uzorci iz Čelinca, Prijedora i Laktaša, te da ih očekuju iz drugih gradova i da zasad ima više od 500 uzoraka.

Serološko ispitivanje sprovodi Medicinski fakultet u Foči zajedno sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci i Institutom za javno zdravstvo RS.

Snižena cijena komercijalnog testiranja

Cijena komercijalnog testiranja na virus korona od naredne sedmice biće niža u FBiH i iznosiće 96 KM, umjesto dosadašnjih 140 KM, potvrdili su iz Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH.

Dodali su da cijena serološkog testiranja iznosi 36 KM (bez PDV-a), te da ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 7. decembra.