Sve više žena obučava kandidate: U RS 53 instruktorke za volanom

Sve više žena obučava kandidate: U RS 53 instruktorke za volanom
 

Da su žene jednako dobre u vožnji kao i muškarci uprkos nekim stereotipima, a tako i u obuci iz vožnje, dovoljno govori i to da je u posljednjih nekoliko godina sve više instruktorki u auto-školama u RS.

Iako ranijih godina žene instruktori i nisu bile baš tako čest slučaj, danas je situacija drugačija.

Prema podacima Zavoda za obrazovanje odraslih RS, u ovoj godini ukupan broj žena instruktora koje imaju položen ispit u RS je 74, a ukupno je 783 instruktora.

“U 2019. godini od tog ukupnog broja žena koje su položile ispit za instruktora vožnje u auto-školama angažovane su 53 “, rekli su u Zavodu.

Dušica Vojinović, instruktorka vožnje u auto-školi “Volan”, kaže da  su žene strpljivije, upornije i dosljednije od muškaraca za volanom.

“Na času morate biti maksimalno koncentrisani i spremni. Lično nisam imala loša iskustva zbog toga što sam žena, jer smatram da smo mi već dovoljno emancipovano društvo i da nas žena ima i u ‘muškim’ poslovima već dovoljno”, rekla je Vojinovićeva za “Nezavisne”.

Na pitanje da li su, po njenom mišljenju, bolji vozači žene ili muškarci, Vojinovićeva kaže da ne postoji razlika po polovima, već samo po ljudima, odnosno ko se više trudi i radi savjesnije.

Slavica Stanetić, penzionerka koja je od 1989. godine radila kao instruktorka vožnje u auto-školi “Volan”, kaže da iz perioda kada je radila ovaj posao ima samo lijepa sjećanja.

“U ovoj auto-školi se praktikovalo da u njoj uvijek bude barem jedna instruktorka. Jedan od razloga su i ljubomorni muževi, koji su pravili problem svojim ženama zbog muškarca instruktora”, kaže ona.

Stanetićeva naglašava da, kada je počela da radi ovaj posao, nije se susretala ni sa kakvim predrasudama od strane muških kandidata.

“Ovaj posao je i rizičan jer ste stalno na ulici, a ja sam radila i za vrijeme rata, kada nije bilo semafora”, prisjetila se ona.

Dragana Gajić iz Banjaluke, koja je kao instruktorka u auto-školi “Delta” počela raditi prije nekoliko mjeseci, kaže da je ovaj posao odabrala iz ljubavi prema vožnji.

“Završila sam za tehničara drumskog saobraćaja i imala sam želju biti u saobraćaju. Volim voziti, ali i biti suvozač. Kada sam počela raditi, bilo je čudno i muški kandidati su malo bili skeptični. Na polaganjima vozačkih ispita mnogo puta me zamijene s kandidatom”, kaže Gajićeva.

Dragana Jokić, instruktorka vožnje u auto-školi “Signal” iz Bijeljine, ističe da je ovim poslom počela da se bavi prije sedam godina.

“Ovaj posao nije težak za ženu. Nije mi se dešavalo da muški kandidati skeptično gledaju na činjenicu da sam žensko”, rekla je Jokićeva i dodala da je u toj školi ona jedini ženski instruktor vožnje.

Milenko Stanetić, direktor auto-škole “Volan” iz Banjaluke, kazao je da u ovoj auto-školi ima sedam instruktorki.

On je dodao da, što se tiče učenja i rada s kandidatom, praksa je pokazala da žene imaju više smisla za edukaciju.

“Novo vrijeme razbija sve predrasude”, dodao je Stanetić.

N.N.