Sud BiH odugovlači donošenje odluke o Oriću

Sud BiH još nije donio odluku o žalbi Tužilaštva BiH na oslobađajuću prvostepenu presudu ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, iako je ovom sudu upućena prije tri mjeseca, piše danas “Glas Srpske”.
Advokati i predstavnici institucija Republike Srpske, koji se bave problematikom ratnih zločina, ističu da odugovlačenje Suda BiH prilikom odlučivanja nije neuobičajeno, ali da u ovom slučaju ima razloga za sumnje da se to radi namjerno.

“Tužilaštvo BiH ima dobre argumente za obaranje prvostepene presude, prije svega, jer je zasnovana na dokazu koji nije izveden na glavnom pretresu, što je automatski razlog za validnu i osnovanu žalbu”, navode oni.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je presuda zasnovana na paušalnim ocjenama, umjesto na zakonom utvrđenim činjenicama.

Sud BiH oslobodio je u oktobru prošle godine Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića odgovoronosti za ratni zločin, odnosno ubistvo trojice srpskih zarobljenika na poručju Srebrenice 1992. godine.