15.2 C
Trebinje
Petak, 29 Marta, 2024
Naslovnica Vijesti Stevandić – Ustavni sud BiH je generator krize

Stevandić – Ustavni sud BiH je generator krize

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je Ustavni sud BiH, koji je nedavno donio spornu odluku o poljoprivrednom zemljištu Srpske, generator krize u BiH, zajedno sa visokim predstavnikom.

nenad-stevandic-rs.jpg

On je naveo da danas na posebnoj sjednici parlamenta Srpske treba isključiti svako politikantstvo vlasti i opozicije, te dogovoriti nešto što će biti temelj državotvornih odluka Srpske u budućnosti.

“Dejton podrazumijeva saglasnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta i to je najvažniji princip. Ali, u Ustavnom sudu BiH ne postoji zaštita vitalnog nacionalnog interesa. Taj sud je negacija principa na kojima počiva BiH, kao i visoki predstavnik. Oni su generatori krize i alibi su bošnjačkom ekstremizmu koji prijeti ukidanjem Srpske”, pojasnio je Stevandić.

On je poručio javnosti da jača multipolarni svijet, zbog čega se stvara mnogo bolja atmosfera za borbu za interese Srpske.

Stevandić smatra da Srbi u BiH treba da se oslanjaju i na Srbiju u borbi za svoje interese.

“Kako god, moramo biti jedinstveni šta god se dešavalo. Pobjeda zavisi samo od našeg strpljenja i jedinstva. Ako smo jedinstveni, ne treba biti nikakvog straha. Treba da ostavimo političke razmirice i budemo jedinstveni zarad napretka i opstanka Srpske”, rekao je Stevandić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, sazvanoj na prijedlog predsjednika Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je ranije donio odluku kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim, te kojom se ovo zemljište proglašava državnom imovinom.

Srna