SMEMO LI NA BAZEN ZBOG KORONE?! Voda nije najveći rizik, ALI OVO JEST! Direktorka BATUTA sve objasnila

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović rekla je danas da voda na bazenima ne predstavlja toliko rizik za prenos korona virusa, već da su najveći rizik korisnici tih površina

Jovanović je, na konferenciji za štampu, naglasila da je važno ponašanje, odnosno primena mera.

– Bazen i sama voda, prema najnovijim istraživanjima, ne predstavljaju toliko rizik za prenos virusa. Jedini i najveći rizik su korisnici tih površina, objasnila je ona. Kazala je da je, za smanjenje rizika, neophodno obezebediti distancu i izvršiti trijažu ljudi, apelom da ne dolaze na takva mesta ako su bolesni.

– Ako je moguće obezbediti distancu na plažama rizik je manji, podvukla je ona. Pre nego što se ode na takva mesta, savetuje, da se dobro razmisli.

Direktor Centra za anesteziju i reanimaciju KCS prof. Nebojša Lađević, na pitanje da li postoji mogućnost zaštite od virusa ishranom ili dodacima, rekao je da nije potrebno preventivno uzimati lekove kao što su antibiotici.

– Dovoljno je odmoriti organizam. Znam da je teško u stresnim vremenima biti van stresa. Organizam koji je odmoran, u koji unosi dovoljno tečnosti, minerala i vitamima, maksimalno je spreman na odbranu, rekao je on.

Lađević je kazao da nije preoporučljivo unošenje prevelikih doza vitamina.

– Kada osetimo prve simptome prehlade, temperaturu, treba se javiti lekaru da se ustanovi da li ima naznaka da je to moguća infekcija. Tada postoji celokupni protokol lečenja koji po fazama, razvoju i težini kliničke slike vodi ka primeni lekova, objasnio je on.

Informer