Skoko: Novi Zakon će stvoriti bolji privredni ambijent i veće plate

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske raspravljaju o Prijedlogu zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske – po hitnom postupku.

Poslanik Socijalističke partije Maksim Skoko je u ime kluba istakao da  će primjena Zakona stvoriti povoljniji privredni ambijent koji će omogućiti povećanje plata radnicima, povećati konkurentnost, produktivnost i smanjiti stopu sive ekonomije, a neće negativno uticati na budžet Republike Srpske.

„Ovaj zakon se ne bavi samo povećanjem plata radnicima već  i  direktnim ulaganjima u privredu Republike Srpske što omogućava jačanje preduzeća i preduzetnika“, istakao je Skoko.

Skoko je rekao da će primjenom Zakona  postepeno doći i do smanjenja odliva radne snage jer će radnici biti zadovoljniji po monogim aspektima.

Uvođenje podsticaja od 70 procenata na plate koje iznose više od 550 KM biće motiv  poslodavcima da povećaju plate iznad ovog limita, jer su podsticaji za zarade niže od 550 KM znatno niži i iznosiće 30 procenata.

Zakon podrazumijeva direktne podsticaje u privredu koji se odnose na neposredna ulaganja. U tom dijelu Socijalisti su predložili amandmane koji bi ostavili mogućnost  povoljnih, ozbiljnijih podsticaja  u  za nova ulaganja i velike privrednike koji bi zapošljavali više od 100 radnika.Visina podsticaja ugovarala bi se direktnim pregovorima.

Socijalisti su predložili još nekoliko amadmana koji bi po njihovom mišljenju Zakon učinili efikasnijim i produktivnijim.

Na Skokovu diskusiju bilo je mnoštvo replika i krivih navoda hercegovačkih poslanika  ali ni jedan se na žalost nije odnosio na temu o kojoj se govori.