14.2 C
Trebinje
Utorak, 16 Aprila, 2024
Naslovnica Vijesti Saša Ilić dobitnik Ninove nagrade za roman „Pas i kontrabas“

Saša Ilić dobitnik Ninove nagrade za roman „Pas i kontrabas“

Saša Ilić dobitnik je ovogodišnje Ninove nagrade za roman „Pas i kontrabas“ u izdanju „Orfelina“, saopštio je žiri danas na konferenciji za medije u hotelu Moskva.

    
Saša Ilić dobitnik Ninove nagrade za roman "Pas i kontrabas" 1

U najužem izboru bili su romani Milenka Bodirogića „Po šumama i gorama“ („Orfelin“), Slobodana Tišme „Grozota ili…“ („Čarobna knjiga“), Steva Grabovca „Mulat albino komarac“ („Imprimatur“) i Ane Vučković „Jugoslav“ („Partizanska knjiga“).

U žiriju NIN-ove nagrade za najbolji roman godine bili su, pored predsednika Teofila Pančića, i Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Marija Nenezić.

Ilić je 66. dobitnik prestižne nagrade. Rođen je 1972. u Jagodini, a diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Objavio je tri knjige priča (Predosećanje građanskog rata, 2000; Dušanovac. Pošta, 2015; Lov na ježeve, 2015) i dva romana (Berlinsko okno, 2005; Pad Kolumbije, 2010).

Bio je jedan od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas od osnivanja 2006. do oktobra 2013.

U decembru iste godine osnovao je sa Alidom Bremer list Beton International, koji periodično izlazi na nemačkom jeziku kao podlistak Tageszeitunga i Frankfurtera Rundschaua.

Jedan je od urednika Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini. Njegova proza dostupna je u prevodu na albanski, francuski, makedonski i nemački jezik.

Nagrada se dodeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“.

Tokom proteklih godina dodeljivana je piscima sa prostora bivše Jugoslavije, a medju dobitnicima su bili Oskar Davičo, Živojin Pavlović, Dragan Velikić, Branko Ćopić, Meša Selimović, Borislav Pekić, Miloš Crnjanski, David Albahari i drugi.

Danas