Šahovski klub Nevesinje obnovio rad

Ljubitelji šaha u Nevesinju održali su danas Obnoviteljsku skupštinu kluba čime su otvorili novu stranicu u četiri decenije dugoj tradiciji ove društvene igre. Istakli su podršku Školi šaha i najavili više aktivnosti koje bi doprinijele omasovljenju i popularizaciji šaha u Nevesinju.

Za predsjednika sedmočlanog Upravnog odbora izabran je Miroslav Jonlija, a poslove predsjednika Skupštine kluba obavljaće Dragomir Grahovac. Usvojen je Statut Šahovskog kluba i drugi potrebni akti za registraciju kluba.

Među ljubiteljima šaha neće nedostajati entuzijazma, ali ostaje problem nepostojanja adekvatnih prostorija za rad kluba, istaknuto je na sjednici Skupštine. Nevesinjski šahisti namjeravaju da se od naredne sezone uključe u takmičenja pod okriljem Šahovskog saveza RS, a najavili su da će pokrenuti memorijalni turnir „Vladimir Dabarčić“ koji će podsjećati na čovjeka čije pregalaštvo i ljubav prema šahu do danas nije viđeno na nevesinjskim prostorima.

ŠК „Nevesinje“ osnovan je 1979. godine i tokom četiri decenije postojanja ostvario je brojne uspjehe, posebno u omladinskim kategorijama. Godine 1986. klub je ubjedljivo osvojio prvo mjesto u hercegovačkoj regiji i plasirao se u Republičku ligu. I u višem rangu takmičenja Nevesinjci su igrali odlično i na kraju zauzeli treće mjesto što je za tadašnji kvalitet lige bio nevjerovatan plasman. U omladinskim kategorijama nevesinjski šahisti su bili najuspješniji u regiji. Na brzopoteznom prvenstvu srednjih škola Jugoslavije u Puli 1988. godine nevesinjska ekipa je zauzela sedmo mjesto što je najbolji plasman neke nevesinjske ekipe u saveznom rangu takmičenja.

Radio Nevesinje