Putina će u Beogradu dočekati 70 hiljada ljudi

 
Ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji 17. januara dolazi u posjetu Srbiji, trebalo bi da dočeka više od 70 hiljada ljudi – saznaju “Novosti”.

Ovaj doček organizovaće nevladin sektor i patriotske organizacije, a podršku će im, kako se očekuje, dati i najjača politička opcija u državi – Srpska napredna stranka.

Izvori “Novosti” prenose da je planirano da se učesnici okupe na Trgu republike i krenu zajedno prema Hramu Svetog Save kako bi stigli u trenutku kada u svetinju bude dolazio i lider Ruske Federacije. Zamisao organizatora je da na ovaj način iskažu poštovanje prema prvom čovjeku Rusije koji je veoma zaslužan za učvršćivanje prijateljskih veza između dve bratske države, ali i zahvalnost najvećoj slovenskoj zemlji za podršku u međunarodnoj areni kada je reč o teritorijalnoj cjelovitosti Srbije.

Državne institucije spremne su za dolazak jednog od najupečatljivijih svjetskih lidera i najčuvanijih političara na svijetu. Detalji Putinovog boravka trebalo bi do tančina da budu razrađeni do subote, a očekuje se da u Beograd stigne njegova prethodnica, kako bi sa bezbjednjacima Srbije još jednom provjerila da li je sve pod konac pred značajnu posjetu.

Prvi pozdrav ruski lider dobiće od pilota iz “migova 29” koji će dočekati avion predsjednika čim uđe u srpski vazdušni prostor i dopratiti ga do Aerodroma “Nikola Tesla”. Mjere bezbjednosti biće podignute na najviši nivo, a u obezbjeđivanju visokog gosta učestvovaće oko pet hiljada policajaca.

Šta će sve Putin obići u Srbiji znaće se kada bude objavljen protokol, a još je u igri i opcija da posjeti i jedno mjesto u blizini Beograd. Poznato je da će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će među glavnim temama razgovora biti pregovori Beograda i Prištine oko rješavanja kosovskog pitanja.

Takođe, na stolu će se naći i 20 strateških sporazuma, vrijednih nekoliko stotina miliona evra, koji se odnose na ulaganja u infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, odbrambeni sistem, obrazovanje i turizam. Tu će biti i ugovori o izgradnji željezničkih koridora, priključenje Srbije na gasovod “Turski tok”, isporuci tenkova T-72 i protivvazdušnih raketa, izvozu srpskih prehrambenih prozvoda u Rusiju…

Očekuje se da Putin i zvanično potvrdi da će Rusija pomoći da se tokom 2019. godine u potpunosti okončaju radovi na Hramu Svetog Save. Iz bratske zemlje za najveći pravoslavni hram na Balkanu već je stiglo više od 10 miliona evra.

/novosti.rs/