Preminuo NIKI LAUDA, legendarni vozač Formule 1

UMRO NIKI LAUDA! Svet se oprašta od NAJVEĆEG!

Niki Lauda, trostruki šampion Formule 1, umro je juče u 70. godini, 3 meseca posle transplantacije pluća, javlja BBC. 

Legendarni austrijski pilot osvojio je šampionat 1975. i 1977. sa Ferarijem i 1984. sa Meklarenom.

Za mnoge, Lauda će ostati poznat po svom neverovatnom oporavku i povratku u svet trka posle užasnog incidenta u kojem je 1976. godine na Nemačkom gran-priju gotovo ceo izgoreo.

– Niki je preminuo u miru – saopštila je njegova porodica. 

Posle karijere u Formuli 1, Lauda je uložio zarađeni novac u avio kompaniju koja je nosila ime po njemu, a nedavno je ušao u upravu Mercedesovog tima Formule 1. Bio je ključni igrač u dovođenju Luisa Hamiltona.

– Njegova neverovatna ostvarenja kao sportiste i preduzetnika ostaće nezaboravni, njegova neumorna težnja za akcijom, njegova otvorenost i hrabrost ostaju uzori i merilo za sve nas – saopštila je Lauidina porodica. 

Lauda je 1. avgusta 1976, samo godinu posle osvajanja prve titule, preživeo opekotine trećeg stepena na glavi i licu, a napunio je pluća otrovnim gasovima koji su mu zauvek oštetili pluća. Ovo se desilo kad mu se zapalio bolid na Nirnburgringu.

Usledio je jedan od najneverovatnijih povrataka u istoriji, pošto je čovek kojem su predviđali da će da umre uspeo ne samo da se oporavi, nego se 40 dana posle toga, još u zavojima, ponovo pojavio na pisti.

Espreso