PREMINUO MLADI SRPSKI GENIJE:Mihajlo je studirao tri fakulteta, nizao medalje na takmičenjima i pomagao vršnjacima!

Nakon duge borbe koja je trajala skoro dvije godine, Mihajlo Sporić (22), jedan od najboljih mladih fizičara iz Srbije, preminuo je od teške bolesti.

Mihajlo je bio višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike, najbolji u državi i u astronomiji, stajao je na pobjedničkim postoljima i na takmičenjima iz matematike i programiranja, a svojoj kolekciji odličja dodao i titulu mladog heroja Srbije! Bio je pobjednik konkursa ”Youth Heroes” u oblasti obrazovanja i nauke za srednjoškolce i studente osnovnih studija.

U Srbiji je upisao dva fakulteta, a studirao je i na Kembridžu u Velikoj Britaniji. Bio je student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, smjer Elektrotehnika i računarstvo, kao i Fizičkog fakulteta, na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike, gdje u svojim indeksima ima najbolje ocjene.

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti. Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je donio zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Mihajlo Sporić dijelio je svoje znanje sa vršnjacima, ali i sa mlađim generacijama volontirajući na Međunarodnom kupu matematičke gimnazije, kao i učešćem na matematičkim radionicama za osnovce. Na taj način, svojim radom i zalaganjem otvarao je vrata fizike mladim ljudima. Pozitivnim duhom, radoznalošću i uspjesima ovaj mladi heroj bio je uzor svojim vršnjacima, ali i generacijama koje stasavaju.

Mihajlo je pored mnogih aktivnosti, svirao klavir i trčao maratone. Sljedeće polje na kom je srpski genije hteio da ostvari rezutate, jeste eksperimentalan rad u polju fizike visokih energija, ali ga je teška bolest omela u svojim snovima.

Univerzitet Kembridž ustanoviće nagradu u čast Mihajla, studenta završne godine na odsjeku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Mihajlo će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sa njegovog ispraćaja umjesto cveća sav prihod biće uplaćen Fondaciji za djecu obolelu od raka Nurdor.

Kurir