POTREBNA JASNA PRAVILA Dodik: Srpska je zbog korone već pretrpjela gubitke od 750 miliona KM

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da procjene pokazuju da su gubici koje je pretrpjela Republika Srpska u mjesec dana od kako se pojavila epidemija virusa korona veći od 750 miliona KM.

– Itekako imamo gubitke. Pokušavamo da obezbijedimo donacije i grantove međunarodnih institucija i da idemo na prihvatljiv obim zaduživanja. Šteta od krize je mnogo veća od zaduživanja – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je Međunarodni monetarni fond odobrio BiH 330 miliona evra, te da je preostalo da bude postignut dogovor o podjeli tog novca.

– Samo ludi ljudi bi u ovoj situaciji izgubili taj novac. Vjerujem da ćemo se dogovoriti, samo svi treba da budu razumni. Ovo jednako pogađa i Republiku Srpsku i FBiH i zbog toga smatramo da taj novac treba da bude podijeljen u omjeru 60 odsto za FBiH, a 40 odsto za RS. Hrvati su sa tim saglasni, Bošnjaci nisu. Problem je i u FBiH jer kantoni žele da dobiju dio pomoći, a ne da se to koncentriše na nivou FBiH – kaže Dodik.

On je dodao da bi RS od tog iznosa dobila oko 300 miliona KM, te da bi preostalo da iz drugih izvora privuče još 200 miliona KM.

– Potpuno sam uvjeren da ćemo imati operativno nekoliko fondova za intervencije – naglasio je Dodik za RTRS. On je zahvalio privrednicima za svaku vrstu iskazane pomoći.

– Ona mora da bude koncentrisana kroz fond koji će biti transparentan i utvrdiće jasne prioritete na koji način će pomoć biti dijeljena. Zato smo predvidjeli da u upravljanju fonda ne učestvuju samo predstavnici vlasti, nego i privrede i medija. Važno je da se očuva povjerenje u ovaj oblik solidarnosti. Solidarnost se najviše ruši zloupotrebom i zato je potrebno da imamo jasna pravila – rekao je Dodik.

Srpskainfo