BERKOVIĆI:Potpisan ugovor i izgradnji loklanog puta u selu Donja Trusina /FOTO/

U opštini Berkovići potpisan je ugovor o izgradnji lokalnog puta u selu Donja Trusina, a ukupna vrijednost radova je oko 70.000 KM.
Ugovor su potpisali načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović i direktor građevinske firme “Ž.M.” iz Stoca Željko Maslać.

Dionica puta od 900 metara povezaće selo Donja Trusina sa regionalnim putem Berkovići-Nevesinje.

Zamjenik načelnika opštine Berkovići Bojan Samardžić rekao je Srni da UNDP finansira izgradnju ove saobraćajnice sa 43.329 KM, a opština sa 16.310 KM.

On je objasnio da će ovim projektom biti riješen dugogodišnji problem stanovnika Donje Trusine, budući da dio saobraćajnice ne zadovoljava parametre za normalno odvijanje saobraćaja.

“Veliki uspon od 15 odsto i serpentina sa neodgovarajućim radijusom u zimskim uslovima, zbog poledice, u potpunosti obustavlja odvijanje saobraćaja. Posebno je izražen problem sa odvijanjem školskog prevoza, što uzrokuje česte izostanke sa nastave učenika iz Donje Trusine”, rekao je Samardžić.

On je dodao da problemi u odvijanju saobraćaja uzrokuju i povećanje potrebnog vremena za intervenciju Hitne službe Doma zdravlja “Dr Milenko Muratović” prilikom hitnih slučajeva, te da dolazi do prekida i u plasmanu poljoprivrednih proizvoda.

“Realizacija ovog projekta ima za cilj da se do 2020. godine uspostavi zadovoljavajuća saobraćajna povezanost naselja Donja Trusina sa centrom opštine Berkovići, što bi sa nizom drugim projekata u budućnosti, trebalo da rezultira zadovoljavajućom putnom povezanosti svih aktivnih područja sa centrom opštine, što predstavlja jedan od strateških ciljeva”, istakao je Samardžić.

Prema njegovim riječima, projekat se realizuje u okviru ILDP projekta /Projekat integrisanog lokalnog razvoja/ zajedničkog projekta Vlade Švajcarske i Razvojnog programa UN u BiH.

Rok za završetak radova je 70 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Početak radova se očekuje u narednih petnaest dana. /kraj/mko/at/foto