POSLJEDNJE ZBOGOM Pogrebna društva dobila jasna uputstva kako da sahranjuju preminule od korone

Pogrebna društva u Bosni i Hercegovini dobila su jasna uputstva o sahrani osoba preminulih od posljedica oboljenja Covid-19.

Riječ je o pravilima koja je uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija, potvrđeno je na današnjoj pres-konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite.

Kako je za Avaz rekao Asmir Hodžić, izvršni direktor KJKP “Pokop”, do sada su u Sarajevu sahranjene tri žrtve korona virusa.

– Dva su slučaja sahranjena na gradskom groblju Vlakovo, a jedan na gradskom groblju Bare. Imamo slučajeva ovdje, kod nas, u prosekturi mrtvačnice, koji nisu sahranjeni, jer porodice imaju sumnje u neadekvatnu ljekarsku pomoć, odnosno intervenciju, i smatraju da je smrt nastupila kao posljedica korone, zato što ljekari nisu pružili adekvatnu pomoć – rekao je Hodžić.

Kada je riječ o redovnim sahranama, na groblju Bare pripremljena je privremena mrtvačnica, rekao je Hodžić te dodao da sve umrle osobe tu borave do momenta ukopa.– Mi smo članica evropskih pogrebnih asocijacija, oni su nam dali uputstva, a najviše smo od Slovenije dobili, koja je prije dva mjeseca napisala neke procedure oko preuzimanja umrlih, bilo iz bolnice ili staračkih domova ili stanova. Tako da smo i mi napravili uputstva za naše radnike, napravili smo posebnu prostoriju, uzeli adekvatnu HTZ opremu, odranije je koristimo kad su u pitanju ove zarazne bolesti – rekao je Hodžić, napomenuvši da se ta oprema koristi i kod sahranjivanja osoba koje su bolovale hepatitis i ostale zarazne bolesti.

Istaknuo je da je “Pokopu” sa Medicinskog faklteta u Glazgovu dostavljena brošura kako se radnici pogrebnih društava trebaju ponašati kod konstatovanja smrti, preuzimanja tijela, rađenja obdukcija i sahrane.

Tijelo se odlaže u vreće

Hodžić je pojasnio da se umrlom prekrivaju usna i nosna šupljina gazom natopljenom dezinfekcijskim sredstvom, a potom se tijelo stavlja u vodonepropusnu/plinonepropusnu vreću sa zatvaračem.

– Prema pravilima koje smo dobili, naši radnici, nakon svakog preuzimanja tijela, dezinfikuju opremu i vozila, a kada se tijelo preda na ukop, ta se oprema pažljivo odlaže u plave plastične vreće – pojasnio je Hodžić.

Penzioneri se raspituju

Sve više građana zanima procedura, kaže Hodžić, navodeći kako je među njima najviše penzionera, koji zovu, a često i dolaze da se raspitaju. Zbog toga su, kako kaže, pravila objavili na veb-stranici. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako umrli nisu izvor zaraze, ali su preporučili da rodbina preminule osobe ne dira tijelo.