21 C
Trebinje
Utorak, 2 Juna, 2020
Naslovnica Vijesti Plastenici za trebinjska  ruralna područja

Plastenici za trebinjska  ruralna područja

Realizacijom ugovora o saradnji u okviru projekta „Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u BiH“ isporučeno je i montirano 25 plastenika na parcelama odabranih korisnika u trebinjskim ruralnim područjima – Ljubomir, Mosko, Veličani, Grab, Taleža.

plastenik.jpg

Vrijednost projekta, čiji je donator Ministartvo spoljnih poslova Savezne Republike Njemačke, iznosi 60.000 KM, dok je Grad Trebinje u projektu učestvovao sredstvima u vrijednosti od 20.000 KM.

Projekat provodi NVO “Arbeiter-Samariter-Bund (ASB)”, uz podršku Centra za socijalni rad Trebinje i Agrarnog fonda Trebinje.

Osnovni cilj projekta je ekonomsko osnaživanje porodica korisnika.

Plastenike površine 100 m2 dobilo je 12 korisnika, a od 75 m2 dobilo je 13 korisnika. Plastenici su opremljeni sistemom za navodnjavanje „kap po kap“ i spremnikom za vodu zapremine 500 litara. Takođe, donacijom je obuhvaćen sadni materijal za početnu proizvodnju.

Ugovorom o dodjeli plastenika, svaki korisnik se obavezao da će pripremiti teren, odnosno zemljište za montažu. Korisnici su se takođe obavezali da plastenike ne prodaju u naredne dvije godine, a preporuka donatora je da se plastinici osiguraju od mogućih šteta uzrokovanih elementarnim nepogodama.

Kriteriji za odabir korisnika projekta definisani su od strane donatora, a neki od njih su da se korisnici nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad ili da pripadaju kategoriji višečlanih porodica, da su vlasnici zemljišta odgovarajuće kvadrature, da imaju obezbijeđen priključak vode na lokaciji i da u prethodnom periodu nisu bili obuhvaćeni sličnim projektom.

Ovaj projekat se provodi u sedam lokalnih zajednica u BiH, a Trebinje je kao učesnik dobilo najveći broj plastenika.