15.2 C
Trebinje
Petak, 29 Marta, 2024
Naslovnica Vijesti Održan 8. trebinjski kros protiv dijabetesa (Foto)

Održan 8. trebinjski kros protiv dijabetesa (Foto)

Veliki broj djece iz trebinjskih osnovnih škola i sportskih klubova učestvovalo je danas u osmom krosu protiv dijabetesa, koji godinama unazad organizuje Udruženje dijabetičara iz našeg grada.

76620550_527915484719292_6497472726352003072_n.jpg

U okviru krosa, održana je trka u muškoj i ženskoj konkurenciji u kojoj su učesnici trčali od Njegoševog spomenika, preko mosta Iva Andrića, pored hotela “Leotar”, Kamenog mosta i nazad do Njegoševog spomenika.

Predsjednik trebinjskog Udruženja dijabetičara Nada Bijedić istakla je da kroz ovu sportsku manifestaciju žele da skrenu pažnja na značaj fizičke aktivnosti kod prevencije i liječenja dijabetesa.

“U Trebinju ima oko 2.550 oboljelih od dijabetesa, a smatra se da na jednog oboljelog ima jedan koji još uvijek nije otkriven”, kazala je Bijedićeva.

Ona je istakla da je 21. vijek donio dosta dobrih stvari, ali i onih loših među kojima je i sve manja fizička aktivnost.

“Ali imamo jednu dobru vijest, a to je da među 890 izmjerenih šećera kod učenika škole u Policama nije bio nijedan slučaj dijabetesa”, navela je Bijedićeva.

Gradonačelnik Mirko Ćurić pridružio se brojnim sugrađanima na korzou i izmjerio nivo šećera u krvi.

trebinjski kros protiv dijabetesa (3).jpg

“Statistika kaže da je sve veći broj oboljelih od dijabetesa, među kojima ima i djece, zbog čega je veoma važno da se iznađe rješenje da se preventivno djeluje i vrše redovne kontrole ove bolesti, koja se, ukoliko se otkrije na vrijeme, može držati pod kontrolom”, naveo je Ćurić.

On je istakao da je Udruženje već izvršilo mjerenje šećera učenicima osnovne škole “Vuk Karadžić”, a da će ista akcija biti sprovedena i u školama u Gorici i Bregovima.

U sali HET-a večeras u 18.00 časova biće priređeno predavanje o dijabetesu, koje je održati ljekari trebinjskog Doma zdravlja.

Pokrovitelj krosa je grad Trebinje.

trebinjski kros protiv dijabetesa (1).jpg

Grad Trebinje