ODLIV KADROVA SE NASTAVLJA-U Njemačkoj novi konkursi za zapošljavanje medicinara, plata primamljiva

Odliv medicinskih kadrova iz BiH zasigurno će se nastaviti i u ovoj godini.

Odabrana zemlja za njih, Njemačka, u 2020. godini raspisuje tri javna konkursa za radnike u ovoj oblasti.Njemačko društvo za međunarodnu saradnju na svojim je stranicama objavilo konkurs za medicinske sestre i tehničare opšteg i pedijatrijskog smjera širom Njemačke.

Od kandidata se traži minimalno šest godina radnog iskustva te završena četvorogodišnja medicinska škola, dok poznavanje njemačkog jezika nije uslov za dobijanje posla.

Kandidatima između ostalog, do nostrifikacije diplome, nude i minimalnu mjesečnu platu u iznosu od 2.000 evra bruto, a nakon priznanja diplome prema navodima Telegraf, primanja mogu porasti i do 2.400 evra bruto.Uz primamljive plate, budućim radnicima nude i plaćene prekovremene sate, noćni rad kao i dodatne naknade za rad vikendima i praznicima.

Svi zainteresovani na prvi krug konkursa mogu se prijaviti do 17. januara, dok će druga dva kruga biti raspisana od 18. marta do 17. aprila, odnosno od 5. avgusta do 25. septembra ove godine.

Inače, medicinski radnici u Njemačkoj spadaju u kategoriju najplaćenijih zanimanja, a pojedini ljekari godišnje mogu zaraditi i do 115.000 evra bruto.

Srpskainfo